Igualtat registra 19 feminicidis fora de la parella i 23 assassinats per violència de gènere en 2022
En el cas dels feminicidis fora de la parella, el 100 % dels assassins coneixia la víctima, i un 59% eren familiars
Durant els sis primers mesos de 2022, 19 dones han sigut assassinades —només pel fet ser-ho— fora de l'àmbit de la parella o exparella, i en tots els casos coneixien l’assassí.
Són les dades provisionals presentades aquest dilluns per la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, i la delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, que mostren que dels 19 feminicidis entre gener i juny, onze han sigut familiars (58%); dos, sexuals (10%); i sis, socials (32%).
Rodríguez, ha destacat que el 100% dels agressors coneixia la víctima i que, a més, el 59% eren familiars, cosa que confirma que aquests homicidis "no es donen de manera aleatòria" i mostren la realitat que els duen a terme "els entorns més pròxims".
Les dades provisionals presentades hui, mostren que dels onze feminicidis familiars, en nou casos l'agressor era descendent de la víctima (en sis casos, fills i en tres, nets), i que en el 45,5% convivia amb l’assassinada.
En el cas dels feminicidis sexuals, els agressors foren un veí i un conegut, i ambdós casos les mortes eren xiquetes menors de 16 anys.
Respecte als feminicidis socials (assassinats de dones per una agressió, de caràcter no sexual, a les mans d'un home amb el qual no tenia cap relació íntima ni familiar), dels 6 registrats, en tres casos l'agressor era un veí; en dos eren companys de pis, i en l’altre era un conegut.
No s’ha registrat cap feminicidi vicari (assassinat d’una dona per fer mal a una altra) de dones majors d'edat.
Les 19 dones assassinades deixen tres orfes (una òrfena i dos orfes menors d'edat).
Víctimes més majors i assassins més joves
La secretària d'Estat d'Igualtat també ha posat l’accent en l'edat de les dones assassinades: el 57,9% era major de 60 anys i la taxa més alta es dona per a dones majors de 84 anys, seguida per la franja d'edat entre 61 i 70 anys.
En aquest sentit, Igualtat treballarà amb l'Institut de Majors i Serveis Socials (Imserso) per a tractar d'arribar a les dones de més edat i que puguen tindre recursos per a eixir de la violència.
Mentrestant, el 47,4% dels agressors tenia edats entre 21 i 40 anys. El grup d'edat de 31 a 40 anys, representa el 26,3% dels agressors, seguit dels grups de 21 a 30 i de 51 a 60 (amb un 21% cadascun).
Més assassinats dins de la parella
Comparant les dades presentades hui amb les dels assassinats a mans de la parella o exparella, en el segon cas n'hi ha un 21% més: 23 dones mortes en el primer semestre (28 fins a setembre) enfront de 19.
També es veu un major nombre de denúncies en els casos en què hi havia hagut relació de parella. En 17 dels 19 casos de feminicidi, les dones no havien denunciat i els dos que sí que ho van fer eren familiars; mentre que en els assassinats per violència de gènere el percentatge cau 20 punts, fins al 69,9%.
Pel que fa als intents de suïcidi, el 21,1% dels assassins sense relació de parella amb la víctima ho va intentar, mentre que els que sí que en tenien o n’havien tingut, ho va intentar el 52,2%.
Més assassinats a Andalusia, Canàries i Catalunya
Per autonomies, les que tenen més feminicidis fora de la parella o exparella són Andalusia amb tres casos(dos familiars i un sexual), igual que Canàries (dos familiars i un social) i Catalunya (tots familiars), seguides per Aragó amb dos casos (un familiar i un altre social), i la Comunitat de Madrid (tots dos socials).
Fonts del Ministeri d'Igualtat han indicat que s'ha estudiat cas per cas per a saber si hi ha component de gènere en cada feminicidi i han detallat, així mateix, que l'estadística inclou també les dones trans.
Registre pioner a Europa
Espanya va començar a comptabilitzar oficialment els feminicidis fora de l’àmbit de la parella o exparella l’1 de gener d’aquest 2022, i és el primer país a Europa que ho fa.
Però el departament dirigit per Irene Montero ja va advertir que, era necessari un període previ de proves davant la dificultat d’obtindre i depurar les dades, ja que quan l’agressor no ha tingut o no té relació sentimental amb la víctima, el temps necessari per a la recollida d'informació i la confirmació pot ser molt superior.
Així, aquest dilluns ha estat la primera vegada que s’han fet públiques aquestes dades, que no s’han de sumar als assassinats per violència de gènere per fer comparatives amb anys anteriors per no causar “alarmes injustificades”, ha advertit Rosell, ja que aquests crims no tenen sèrie històrica perquè no s’havien registrat fins ara.
1.158 assassinades des de 2003
Rosell també ha repassat les dades de violència de gènere al juliol (3) i agost (2), que enguany sumen 28, la xifra més baixa de la sèrie històrica, i 1.158 des de 2003, quan es van començar a registrar. Aquesta violència ha deixat 20 menors orfes en 2022 i 357 des de 2013.
Al juliol es van registrar 9.557 telefonades al 016, un 15,9% més que en el mateix mes de l'any passat, mentre que a l'agost en foren 10.415, un 33,8% més que a l'agost de 2021. Des de la posada en marxa del servei el setembre de 2007 i fins al 31 d'agost, s'han efectuat 1.103.159 cridades pertinents a aquest servei.