Igualtat resol el concert amb les entitats que gestionaran el programa d'atenció a dones víctimes de tràfic

El Programa Alba ha atés un total de 1.473 dones de la Comunitat Valenciana durant el primer semestre del 2023

Imatge d'arxiu d'un centre de prostitució
Imatge d'arxiu d'un centre de prostitució / À Punt NTC

La vicepresidència segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge ha resolt aquest dilluns el concert amb les entitats d'iniciativa social encarregades de la gestió del Programa Alba. Aquest programa ofereix atenció itinerant i de recursos perquè dones víctimes d'explotació sexual isquen d'àmbits de prostitució o tràfic, així com als fills i filles menors que convisquen amb elles.

Segons publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), les entitats encarregades de la gestió són la Fundació APIP-ACAM (que cobrirà la província de Castelló i la d'Alacant) i l'entitat Germanes Oblates del Santíssim Redemptor (a València).

Aquests concerts entren en vigor l’1 de setembre del 2023 i es prolongaran fins al 31 d'agost del 2025. Per a finançar-los s'ha destinat un import total de 2.648.212 euros: 441.368 per a l'exercici del 2023, altres 1.324.106 euros per al 2024, a més de 882.737 per al període establit el 2025.

El comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño, ha destacat l'eficàcia d'aquest programa per a “previndre i combatre l'explotació sexual i el tràfic de persones” i oferir l'atenció “especialitzada i professional que aquestes dones requereixen per a poder eixir de les xarxes de prostitució”.

Deu persones per centre

En cada província hi ha un equip de deu persones, format per una coordinadora, dues treballadores socials, dues educadores socials, una psicòloga, una advocada, una integradora social, una administrativa i una dona supervivent amb formació en mediació, que assessora i acompanya l'equip.

A més d'oferir atenció en les oficines, fan eixides amb unitats mòbils a les zones i llocs on es té coneixement o indicis que es desenvolupen activitats d'explotació sexual. Quan les víctimes entren en el Programa Alba, reben assessorament i atenció social integral en tots aquells aspectes que precisen, incloent-hi atenció psicològica i jurídica.

Més de 1.400 dones ateses el 2023

Durant el primer semestre d'enguany, el programa ha atés 1.473 dones: 526 a la província de València, 467 a Alacant i 480 a la de Castelló. Del total d'atencions, 3.478 han sigut de caràcter social, 1.047 jurídiques i 712 psicològiques. Així mateix, s'han dut a terme 356 atencions vinculades a la recerca d'ocupació i 433 de tipus formatiu, a més de 234 plans d'atenció individualitzada.

El programa també ofereix a les dones allotjament immediat en cas que no en tinguen i vulguen abandonar la situació d'explotació en què viuen. En aquests casos els expliquen la seua situació legal i les seues possibilitats i les acompanyen en el procés d'eixida de la situació en què es troben, utilitzant els serveis existents en la xarxa pública.

D'altra banda, el Programa Alba també desenvolupa accions de sensibilització i prevenció de l'ús de la prostitució, i treballa coordinadament amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat, la Fiscalia o els jutjats en aquells casos en què detecten situacions que puguen ser constitutives de delicte. En aquests casos es preveu oferir a les dones víctimes acompanyament especialitzat i l'acolliment immediat en la xarxa residencial de dones víctimes.

També et pot interessar

stats