Illa: “No podem ficar un policia en cada casa”
El ministre de Sanitat ha recordat que les mesures per Nadal són “molt dràstiques” però depenen de la responsabilitat individual.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defés que les mesures per a evitar la propagació del virus per Nadal són “molt dràstiques”, però el seu èxit dependrà de la responsabilitat ciutadana perquè no es pot controlar el que succeeix en totes les cases. “No podem posar un policia en cada casa”, ha subratllat Illa en la presentació de la campanya publicitària del Ministeri de Nadal per a un nadal segur.
Illa ha garantit que les mesures per al Nadal són “ajustades a la realitat” per a “no dilapidar el que s'ha aconseguit amb tant d'esforç”, però ha reconegut que es podran modificar si l'evolució de la pandèmia no és com s'espera. “En un dia com hui cal posar més l'accent a complir les mesures que acordem que a pensar en noves mesures”, ha asseverat Illa.
El titular de Sanitat ha incidit que les mesures acordades amb les comunitats autònomes (limitació de deu persones en les reunions de nit de Nadal i nit de Cap d'Any, límit horari a la 1:30 i prohibició de desplaçaments excepte per a familiars) són d’“obligat compliment”. Per això, hi haurà controls aleatoris de mobilitat, com hi ha hagut en el pont de la Constitució, però Illa ha fet una crida a la responsabilitat individual.
“Amb la Covid no es juga, anem amb cura”, ha afirmat el ministre, que ha recordat que els brots més importants de Covid-19 s'estan registrant en l'àmbit social i familiar perquè és on els ciutadans se senten més relaxats i tenen una menor sensació de perill. El ministre ha assegurat que la població espanyola “tindrà una resposta molt positiva” a la vacunació contra la Covid-19, ja que les vacunes que autoritze l'Agència Europea del Medicament seran segures i eficaces i tindran la “garantia del marc regulador europeu”.
Espera un gran percentatge de vacunació contra la Covid-19
Illa ha reconegut que caldrà explicar bé que les vacunes han salvat vides i que aquesta vacuna també ho farà, una comunicació que s'orientarà tant a la ciutadania com als professionals sanitaris. El ministre ha incidit que les vacunes que s'administren a Espanya i a Europa han rebut molts recursos en la fase d’investigació.
A més, ha destacat que la vacunació de la grip ha augmentat enguany un 40%, especialment entre els professionals sanitaris (en algunes comunitats autònomes aquest col·lectiu ha arribat a vacunar-se fins a un 80%), la qual cosa considera un bon presagi quant a la resposta dels ciutadans a la vacuna anti-Covid.
"És normal que la ciutadania vulga assegurar-se i conéixer tots els detalls de la vacuna, però tenim tota la confiança que la campanya de vacunació tindrà un percentatge d'acceptació molt positiu", ha dit.
Els test d'anticossos no son un passaport
Quant a la distribució de test d'anticossos en farmàcies per a l'autodiagnòstic, Illa ha indicat que cal es prudents perquè en absolut són "un passaport de seguretat" i el seu resultat positiu ha de ser confirmat per una PCR d'un centre de salut.
Quant als protocols que diferents comunitats han traslladat al Ministeri de Sanitat, s'estan estudiant i s'espera poder adoptar una decisió al llarg d'aquesta setmana.