Els impactes de meteorits sobre Mart revelen noves dades sobre la seua escorça

Les ones sísmiques que provoquen desvelen que és més densa i uniforme del que es pensava

Una imatge de la sonda especial InSight, que detecta les ones sísmiques sobre Mart.
Una imatge de la sonda espacial InSight, que detecta les ones sísmiques sobre Mart. / NASA (National Aeronautics and Space Administration)

Les ones sísmiques que causen els impactes de meteorits sobre el planeta Mart actuen com una mena d’escàner sobre el planeta roig. Gràcies a aquests terratrémols, cada vegada sabem més sobre l'estructura i composició del cos celeste. L’últim meteorit, però, ha sigut més revelador que els predecessors i ha oferit una informació nova fins ara desconeguda: l’escorça marciana és més densa i uniforme del que pensaven els científics. 

La clau l’ha donada la sonda InSight de l’Administració Nacional Aeronàutica i de l'Espai dels Estats Units, la Nasa, un sismòmetre que es troba plantat sobre la superfície marciana i que detecta els moviments de les ones i estudia l’evolució geològica del planeta. Els darrers quatre anys la sonda ha detectat ones sísmiques de més de mil terratrémols amb ones que procedien sempre de les profunditats del planeta. Però el meteorit caigut la Nit de Nadal va marcar la diferència: era el primer que generava ones que procedien de la superfície. 

El tipus d'ona determina la informació

La diferència és important: si les ones són profundes donen informació sobre el nucli i el mantell del planeta, si són superficials revelen com és l’escorça. El fenomen i les troballes derivades s'han publicat en dos estudis en la revista científica Science. "És la primera vegada que s'observen ones sísmiques superficials en un planeta diferent de la Terra. Ni tan sols les missions Apol·lo a la Lluna ho van aconseguir", afirma Doyeon Kim, investigador de l'Institut de Geofísica de l’Escola Politècnica Federal de Zuric i autor principal de l'estudi que ha analitzat les dades de l’InSight.

Un segon equip va analitzar les imatges obtingudes per la nau espacial multipropòsit Mars Reconnaissance Orbiter, que es troba a l’espai marcià, que mostraven un cràter de més de 130 metres de diàmetre a uns 3.500 quilòmetres del lloc on es troba l’InSight i un segon cràter a vora 7.500 quilòmetres del sismòmetre. 

Permetrà saber com es va formar

L’anàlisi de l’escorça d’un planeta permet determinar com es va formar i com ha evolucionat els últims mil·lennis. Fins ara es tenia una idea diferent de l’estructura de Mart, però el canvi radica en els processos de ressorgiment volcànic i podria ser que l’estructura actual s’haguera format per acumulació de material expulsat per l'impacte d'un meteorit fa més de 3.000.000 d’anys. 

S’espera que la sonda InSight continue aportant informació sobre Mart, encara que haurà de jubilar-se el mes de desembre per l’acumulació de pols als panells solars. Mentrestant, l’equip de Zuric processa els resultats d’un altre sisme marcià ocorregut el maig passat que va produir ones sísmiques superficials detectades pel sismòmetre. Potser seran tan reveladors com els del meteorit de la Nit de Nadal. 

També et pot interessar

stats