Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Càncer de cèrvix, una patologia erradicable amb la prevenció

En els últims 50 anys la mortalitat a Espanya ha disminuït en un 75%.

Què és el càncer de cèrvix? / Marta Pascual

El 26 de març és el Dia Mundial de la Prevenció del Càncer de Cèrvix o càncer de coll uterí, una malaltia que, amb amb un diagnòstic adequat, pot disminuir la mortalitat fins a un 70%.

A Espanya el càncer de cèrvix és el quart tipus de tumor més freqüent en les dones, amb 6.597 nous casos en 2020, segons l’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (International Agency for Research on Cancer), de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), i se situa només darrere del càncer de pit, el colorectal i el de pulmó.

Malgrat això, és el huité pel que fa a la mortalitat, amb 1.647 víctimes en 2020. Una diferència que es basa en la prevenció que permet evitar l’aparició de la malaltia, prevenció primària, i detectar-la en els estadis inicials, quan és més fàcil d’eliminar, prevenció secundària.

Incidència i mort de dones per càncer a Espanya / Paula García

La prevenció primària és la vacunació contra el virus del papil·loma humà, que des de 2015 entra en el calendari vacunal fins als 12 anys i que s’administra tant a dones com a homes, ja que és de transmissió sexual. Aquest virus és el causant del 99% dels casos de càncer de cèrvix. Per això impedir-ne el contagi és clau per a evitar l’aparició del càncer. 

La prevenció secundària, d’altra banda, és el que es diu cribratge i consisteix a fer citologies per a comprovar la presència del càncer. Segons María José Fernández Ramírez, doctora en la unitat d’oncologia ginecològica de l’Hospital Clínic Universitari de València, és un càncer que sol ser asimptomàtic en els estadis inicials. Per això, “la citologia és la millor forma de detectar-lo” una vegada ja ha aparegut.

Hui en dia, el cribratge per a detectar el càncer de cèrvix és oportunista, és a dir, qualsevol dona pot demanar una citologia per a comprovar si el té. Però Fernández defén que seria molt més efectiu implantar un cribratge poblacional que assegure “una activitat preventiva aplicada a tota la població”, com ja ocorre amb les mamografies per a detectar el càncer de pit, per exemple. Una opció que s’estudia actualment. 

És possible erradicar-lo?

En els últims 50 anys, explica Fernández, la mortalitat d’aquest càncer a Espanya ha disminuït en un 75% gràcies a la combinació de la prevenció primària i secundària. Però aquesta disminució es dona només als països amb els ingressos més alts. Segons l'OMS als països amb ingressos baixos i mitjans la incidència del càncer de cèrvix és quasi el doble i les taxes de mortalitat són tres vegades superiors. Encara més, si no s’adopten mesures, la previsió és que la xifra de casos anuals globals augmente de 570.000 a 700.000 entre 2018 i 2030, i la de morts, de 311.000 a 400.000.

Per això, l’OMS va decidir el novembre passat comprometre’s a eliminar-lo mitjançant l’Estratègia Mundial de l'OMS per a Accelerar l’Eliminació del Càncer de Coll Uterí, en la qual per primera vegada 194 països es comprometen a eliminar un càncer. Un compromís que, segons Fernández, “és factible” perquè “és un càncer associat a un virus contra el qual s’ha desenvolupat una vacuna”. 

També et pot interessar