Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

La incertesa de viure amb un dels càncers de pit més agressius: "Tens una vida amb tot perfecte i, de sobte, es para tot"

Les pacients amb el triple negatiu, un dels més desconeguts i que sol afectar dones entre 25 i 35 anys, reclamen més investigació per a millorar els tractaments coincidint amb el dia d'esta malaltia

Una sanitària observa una mamografia, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

“Passes de tindre una vida normal, on tot va perfectament –la família, els fills, la faena–, de sobte es para tot. En eixe moment et pares a pensar i dius ‘què faig jo ara?’ o ‘per què m’ha tocat a mi?’”. És la sensació que va sentir Marisa García quan li van comunicar la temuda notícia: patia càncer de mama. El seu, a més, era un dels càncers de pit més desconeguts i més agressius, el triple negatiu.

Tot i que en els últims anys ha millorat l'esperança de vida de les pacients amb càncer de mama, este dissabte, dia internacional d'esta malaltia, les afectades continuen reclamant més investigació i visibilitat per al càncer. Diuen que no tot és de color rosa, encara que des de l’àmbit clínic, els oncòlegs fan una crida a l’esperança perquè els tractaments cada dia avancen més, malgrat que reconeixen que queda molt per investigar.

Més de 36.000 dones reben un diagnòstic de càncer de mama cada any a Espanya. Entre elles, vora un 15% són triple negatiu. Begoña Bermejo, oncòloga de l’Hospital Clínic de València i investigadora del càncer de pit en l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, explica que el triple negatiu és un dels més agressius, “el calaix de sastre més gran”, segons puntualitza. La raó perquè siga considerat així, com explica Bermejo, és perquè encara no s’ha identificat una diana sobre la qual poder actuar.

Dit en altres termes, el desconeixement que hi ha respecte al triple negatiu fa que la comunitat mèdica no sàpia quin és l'origen, què el forma o com poder tractar-lo, com aclareix Marta Virino, diagnosticada amb este tipus de càncer i també presidenta de l’associació Les Triples, que agrupa les pacients amb triple càncer de pit.

A més, Marisa García afig que sol afectar dones entre 25 i 35 anys, una circumstància que fa que moltes pacients acaben recaient. “Vius amb la incertesa de pensar què mostrarà el pròxim TAC que em faça. La por sempre està”, afirma Marisa, qui conviu amb este tipus de càncer.

L’oncòloga Begoña Bermejo assenyala que la supervivència de les dones amb càncer de pit triple negatiu és inferior a la mitjana. El situa en vora tres anys o tres anys i mig.

Vora 6.700 morts a l'any

A pesar de la millora del diagnòstic i el tractament del càncer de pit, 6.700 dones moren cada any a Espanya per esta causa. La carrera de la ciència accelera per a tractar de trobar tractaments més personalitzats, que aporten major qualitat de vida a les pacients.

Moltes pacients, quan van recaure la primera vegada, no teníem les estratègies de tractament que tenim araBegoña Bermejo - Oncòloga del Clínic de València

“Tinc moltes pacients que quan van recaure la primera vegada, no teníem les estratègies de tractament que tenim ara i això ajuda a perllongar la supervivència”, explica l’oncòloga. És un dels arguments que esgrimeixen els professionals de l’oncologia per a animar les pacients i transmetre’ls “l’esperança que es continua investigant, que cada dia ixen coses noves”.

Deu nous mamògrafs

La investigació és, juntament amb una detecció i el diagnòstic precoç, una de les ferramentes amb què plantar cara a la malaltia. En este sentit, i coincidint amb el Dia Internacional del Càncer de Mama, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat l'adquisició de nous equips.

Es tracta, de deu mamògrafs nous, que suposen una inversió de tres milions d'euros. Gómez estima que estaran operatius a finals d'enguany i principis del pròxim any. A més d’esta tecnologia, el conseller ha recordat que progressivament s’està introduint la intel·ligència artificial com a eina de suport per a la lectura de proves diagnòstiques.

Sanitat Càncer

També et pot interessar