La incidència segueix escalant malgrat les restriccions: més de 250 municipis en risc extrem

Els contagis creixen en pràcticament totes les poblacions amb toc de queda i Calp és la ciutat que registra una pitjor evolució, amb més de 1.300 positius per cada 100.000 habitants

Platja de Gandia
Platja de Gandia / Àlex Oltra (Ajuntament de Gandia)

Deu dies després de l'entrada en vigor de les últimes restriccions decretades per la Generalitat per a contindre la pandèmia, la incidència de coronavirus segueix en ascens en pràcticament tot el mapa municipal valencià. És la principal conclusió de les dades territorialitzades publicades aquest dimarts per la Conselleria de Sanitat Universal (consolidades fins al 19 de juliol) i que evidencien com ja hi ha 251 poblacions en risc extrem per propagació de Covid-19, el màxim nivell d'alerta que estableix el semàfor del Ministeri de Sanitat. És a dir, el 46% dels municipis valencians comptabilitzen en les últimes dues setmanes una incidència acumulada (IA) de més de 250 casos per cada 100.000 habitants.

La xifra de localitats de més de 5.000 habitants en risc extrem s'ha triplicat en els darrers deu dies, en passar d'unes quaranta quan la comissió interdepartamental del govern valencià va acordar el paquet de mesures sanitàries actuals, fins a 122. El volum de població és un dels paràmetres sobre els quals la Generalitat basa les restriccions més dures (per exemple el toc de queda nocturn), ja que la traçabilitat del virus es considera més difícil de garantir en municipis amb poblacions superiors a 5.000 persones. Més de 50 dupliquen ara mateix el llindar de risc extrem i registren incidències per damunt de 500 en les últimes dues setmanes.

Si posem el focus només en els nuclis poblacionals més extensos (més de 25.000 habitants), la radiografia és colpidora: huit de cada deu estan en risc extrem. Són 36 ciutats que concentren 3,2 milions de valencians i valencianes. Pel que fa a les quatre grans urbs valencianes, només Elx escapa en el mapa a la taca roja que implica risc extrem de coronavirus, encara que per poc: amb 242 casos per cada 100.000 habitants, està en risc alt. Torrevella, al Baix Segura, és l'única ciutat de més de 50.000 persones que se situa en un nivell mitjà d'alerta (125 d'IA).

Tendència a l'alça en les poblacions amb toc de queda

Els contagis continuen augmentant sense treva en les 32 poblacions que des de fa una setmana tenen restringida la mobilitat entre la una i les sis de la matinada –totes es mantenen en risc extrem–, amb l'única excepció de Benicàssim. Aquest municipi de la Plana Alta, que va arribar a ultrapassar el miler de casos en incidència acumulada, baixa la taxa fins a 844 en l'últim balanç, vora 200 punts menys que fa una setmana.

Gandia, a la Safor, es dispara en canvi i frega els 900 després de sumar més de 300 punts, i avança la ciutat de València (845) en el rànquing d'incidència. Tant en la capital com en els municipis de l'àrea metropolitana la corba epidèmica està en ascens. I la tendència es reprodueix en l'interior, per exemple a Bunyol (IA de 1.232), Utiel (IA de 759), Riba-roja de Túria (IA de 734) o Requena (IA de 716).

Incidència desbocada a Calp

Calp (Marina Alta) és, d'entre els municipis de més de 5.000 habitants que no tenen encara toc de queda, el que presenta una pitjor evolució epidemiològica en l'última setmana: la incidència acumulada s'ha duplicat i ha passat de 647 a 1.362 casos per cada 100.000 habitants. Rocafort (IA de 971), Gata de Gorgos (IA de 961), Torreblanca (IA de 951), Peníscola (IA de 794) o Alfafar (IA de 738) són altres localitats on la pandèmia avança sense control i on la Generalitat podria optar per endurir les restriccions en la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la prevenció i actuació davant la Covid-19 que tindrà lloc aquesta setmana, previsiblement dijous.

També et pot interessar

stats