Saps què indica el factor de la crema solar?

No sols determinarà la pel·lícula que preserva la pell, sinó també el temps en què l’exposició al sol és segura

El FP de la crema ofereix una estimació de protecció solar front als rajos durant cert temps, però hi ha altres factors que influeixen
El FP de la crema ofereix una estimació de protecció solar front als rajos durant cert temps, però hi ha altres factors que influeixen / Marta Galindo

A les portes de l’estiu, el temps en què més radiació solar suportem i també el què més temps passem a l’aire lliure, hi ha una xifra que convé consultar abans de fer la bossa de la platja o la motxilla de l’excursió als espais naturals. Es tracta de dos números, que porten els pots de crema protectora, que condicionen més enllà del preu del producte: poden ajudar-nos a garantir la salut futura de la pell. Es tracta dels que fan referència a l'SPF o FP.

Es tracta de dos números que no sols adverteixen del nivell de filtració dels rajos UVB que irradia el sol, sinó també ens alerten del temps en què podem estar al sol sense que se’ns creme la pell.

Així el SPF, de les sigles en anglés de Sun Protection Factor, o el FPS, que sovint es redueix a FP, que apareix imprés a l’etiqueta de les cremes protectores poden oscil·lar des del 15 fins al 100, passant pel 30, el 50 o el 50+ fan referència als minuts que podem estar al sol sense cremar-nos, o dit en altres paraules, quant de temps ens protegeix dels rajos UVB la crema solar.

Ara bé, aquesta xifra s’ha d’interpretar multiplicada pels nombres que apareixen. És a dir, si tenim una crema solar amb un FP 10, aquest producte multiplicarà el temps d’autoprotecció per deu. Per tant, si podem estar deu minuts al sol sense cremar-nos, amb la crema amb FP 10 ens protegirà durant 100 minuts.

Tot i això, aquest càlcul és només una estimació, donat que en la protecció o no influiran uns altres factors, com ara l’època de l’any o els llocs. I també cal tindre en compte les condicions o la vulnerabilitat de la pell de cadascú.

D’altra banda, a més del temps, l'SPF o el FPS —sovint apareix com a FP– tenen a veure amb el nivell de filtració del producte que ens untem sobre la pell. Com més elevada siga la xifra, més barrera faran als rajos solars. En aquest sentit, les cremes amb un FP de 100 filtren vora el 99% dels rajos nocius de la pell. La protecció va reduint-se a mesura que es rebaixe el FP i, per exemple una crema amb un FP de 30 filtra el 97% dels rajos UVB, segons la Societat Nord-americana contra el Càncer.

Tot i aquesta protecció, cal recordar que cap crema solar ofereix una protecció total contra els rajos UVB. Encara més, les cremes amb un FPS per sota de 15 sols protegirien contra les cremades del sol, però no preserven la pell contra el càncer, ni tampoc frenen el seu envelliment, com destaquen els experts. 

També et pot interessar

stats