Els infermers reclamen estar a les zones d'oci per a atendre les possibles víctimes de la submissió química

Reclamen a Sanitat un protocol d’atenció abans que acabe l’estiu, donat que en agost hi ha moltes festes populars i concerts multitudinaris

Imatge d'una edició anterior del Low Festival
Els professionals de l'infermeria demanen amb urgència establir el nou protocol pels actes massius de l'agost / Jose Navarro

El Col·legi Oficial d'Infermeria de València ha reclamat al conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, que accelere l’elaboració i la posada en marxa del nou protocol específic per a atendre víctimes de submissió química. Els professionals de la infermeria plantegen que hi haja un infermer en cada zona d'oci (o de discoteca) com a figura per a donar cobertura de cures en aquestes atencions.

Aquest col·lectiu professional insisteix que els infermers són els professionals que han de prendre les mostres per a les anàlisis toxicològiques, amb mostres de sang i orina, i per a detectar l'exposició a material biològic.

Per això, recalca que han de conéixer de primera mà el protocol, que també ha d'incloure profilaxi de postexposició, és a dir, medicaments contra el VIH dins de les 72 hores posteriors a una possible exposició a hepatitis C, sida i altres malalties que es puguen haver contret per l'estat de l'agulla.

Així mateix, els infermers insisteixen que ha d'establir-se una coordinació molt estreta entre els serveis sanitaris i els judicials per a descartar situacions de psicosi o faules.

Els infermers assenyalen que el protocol específic per a les víctimes de la submissió química és un document "imprescindible" tant per a les víctimes d'aquestes agressions, perquè definirà com actuar en cas que una dona requerisca assistència, com per als infermers i resta de professionals sanitaris que han de vetlar per la salut de la població.

Per això, demana que aquesta guia arribe abans que finalitze l'estiu, donat que en agost hi ha moltes festes populars i festivals de música, on hi ha moltes aglomeracions de joves.

Així mateix, el Col·legi d’Infermeria ha reclamat a Sanitat que amplie el Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana, en vigor des del 2019, amb la inclusió de la nova realitat d'estupefaents que s'utilitzen per a la submissió química, com la burundanga o l'èxtasi líquid.

El Col·legi Oficial d'Infermeria de València considera que la Infermeria ha d’estar present en les reunions de treball de formació amb els empresaris del sector de l'oci, a més de participar en la definició del pla director per a centres educatius, amb l’infermer escolar, en els quals s'ha de formar els joves i amb la intenció de previndre les agressions sexuals.

També et pot interessar

stats