Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO

Els infermers vacunòlegs: “La recomanació de posar-se la segona dosi de Pfizer és un despropòsit del ministeri”

El president de l’Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes denuncia que el procediment del ministeri no respon a les recomanacions ni de l’OMS, ni de l’EMA ni de la comunitat científica

Un sanitari extrau una dosi del viral de la vacuna contra el coronavirus / Europa Press

El procediment “és un despropòsit total, un més del Ministeri de Sanitat", ha dit José Antonio Forcada, president de l’Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes, en referència al protocol que pretén implantar el ministeri entre els ciutadans menors de 60 anys, que ja han rebut la primera dosi d’AstraZeneca. Segons aquest protocol se'ls citarà, des d’aquest divendres, per a administrar-los la vacuna de Pfizer, i si els afectats opten per AstraZeneca, se’ls citarà per a més avant. Forcada atribueix als interessos polítics, derivats “d’una guerra comercial entre la Unió Europea i la farmacèutica”, les recomanacions que està fent el ministeri respecte a l’administració de la segona dosi d’AstraZeneca. 

A partir d’aquest divendres, 190.000 valencians de menys de 60 anys, professors o integrants de les forces de seguretat, començaran a rebre les citacions per a la segona dosi. 

Per a Forcada, el fet que el ministeri haja optat per administrar la segona dosi de Pfizer i que aquest dijous la ministra Darias revelara quatre defuncions de persones que s’havien vacunat amb AstraZeneca respon a una maniobra del ministeri després de veure que “en les comunitats on ja s’està administrant la segona dosi als de menys de 60 anys majoritàriament els afectats estan escollint AstraZeneca, i no resecta el criteri ni de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ni de l’Agència Europea del Medicament (EMA), ni de la majoria de la comunitat científica, que recomanen repetir amb AstraZeneca”. 

El risc de trombosi amb la segona dosi d’AstraZeneca és deu vegades menys que amb la primera dosiJosé Antonio Forcada - President de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes

El representant dels infermers implicats en tasques de vacunació, en una entrevista en Les notícies del matí, no comprén el procediment del ministeri, “perquè se sap que el risc de trombosi amb la segona dosi d’AstraZeneca és deu vegades menys que amb la primera”. 

En aquest sentit, ha assenyalat que es desconeixen els efectes adversos que genera administrar la vacuna de Pfizer després d’una de primera pauta d’Astrazeneca, “perquè l’estudi que s’ha fet a Espanya ha estudiat pocs casos, poc més de 400 persones, ha sigut una observació per poc de temps, uns quinze dies, i els efectes adversos poden aparèixer més tard”. 

No obstant això, i respecte a les conseqüències de combinar les dues vacunes, el president de l’Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes, ha afirmat que “probablement no hi haja efectes adversos, però no ho sabem”. “Eixos efectes adversos poden aparèixer més tard d’eixos 15 dies, per tant és molt arriscat, per part del ministeri, aconsellar a la gent que li punxen Pfizer”, ha afegit durant la seua intervenció en À Punt. 

Per a aquest infermer, “de risc, sempre n'hi ha en totes les vacunes”, però ha recordat que molts medicaments, fins i tot una aspirina o els anticonceptius en el cas de les dones. Per això ha animat els afectats a atendre el criteri dels organismes internacionals i de la comunitat científica i no “les recomanacions pseudopolítiques”. “El ministeri està fent-ho molt malament”, ha remarcat en diverses ocasions. 

Aquest infermer, que ha passat diversos anys de la seua vida treballant en l’àmbit de la salut pública, ha sigut contundent en assegurar que “en totes les crisis sanitàries la política ha prostituït la ciència, en totes l’administració ha patinat, perquè sempre ha primat el component polític o l’econòmic enfront de la realitat científica, aprofitant el desconeixement de la població”.

En opinió de José Antonio Forcada, açò va ocórrer en el cas de la crisi de l’oli de colza, de la grip A i, actualment, en la gestió de la pandèmia derivada del coronavirus. 

En aquest sentit, el president de l’Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes ha deplorat que a Espanya no hi haja un comité assessor de vacunes i que el de la Comunitat Valenciana no s’haja reunit des de fa sis anys. 

També et pot interessar