La infertilitat: un problema que afecta ja el 17% del planeta

Una de cada sis persones té problemes per a concebre una criatura després d’un any de relacions sexuals, per això l'OMS reclama una reproducció assistida accessible

Reproducció assistida
L'OMS adverteix que, a molts països, les tècniques de reproducció assistida no estan a l'abast de les persones que volen tindre descendència / À Punt NTC

La infertilitat és un problema més generalitzat del que sembla i que, a més, no presenta diferències entre regions, ni entre els contextos socioeconòmics. El 17,5% de la població adulta del planeta tindrà, en algun moment de la seua vida, problemes d’esterilitat, és a dir, en algun moment serà incapaç d’aconseguir un embaràs després d’estar un any mantenint relacions sexuals de manera regular i sense cap tipus de mètode anticonceptiu.

Així ho ha assegurat l’Organització Mundial de la Salut (OMS), basant-se en més de cent estudis d’aquest camp fets en diversos països del món. Aquest organisme internacional ha assenyalat que una de cada sis persones al món té problemes d’infertilitat i alerta que la impossibilitat d’iniciar un embaràs genera trastorns mentals com la depressió, a més d’implicar problemes econòmics i generar violència domèstica.

"L'esterilitat és un problema estés de salut pública i en alguns països pot provocar la impressió d'una dona o d'una parella fracassada", va advertir la directora de salut sexual i reproductiva de l'OMS, Pascale Allotey.

A més, alertava que “en molts països, el cost de la procreació in vitro és superior a l'ingrés mitjà anual per càpita”. En aquest sentit, afegia “que els tractaments són cars i, quan no estan inclosos en les assegurances mèdiques, poden ser inaccessibles”, va indicar l'investigador de l'OMS, Gitau Mburu.

Allotey ha remarcat que l'esterilitat no fa distincions al món i que, el que evidencien els estudis és la necessitat de fer més accessibles els tractaments. Per això, l’OMS convida a adoptar millors polítiques sanitàries i més finançament públic per als tractaments de reproducció assistida perquè aquestes tècniques protegisquen les llars més pobres.

A pesar de la crida d’atenció cap a l’esterilitat que ha volgut fer l’OMS, els estudis analitzats no concreten si l'esterilitat és un problema que augmenta al món o si homes o dones són més susceptibles de sofrir-la.

Sense causes determinants

Segons l'OMS, no hi ha causes que es consideren determinants per a l'esterilitat, però de manera general apunta que influeixen l'estil de vida, l'edat, els antecedents de malalties infeccioses o de patologies relacionades amb l'aparell reproductor.

Pel que fa a la contaminació, els experts no han pogut determinar en quina mesura pot afectar la fertilitat, i en particular la qualitat del semen, segons havien mostrat uns certs estudis. No és estrany que la infertilitat "no tinga explicació", sentencia Mburu.

També et pot interessar

stats