L'informe pericial avala rehabilitar l'edifici cremat a Campanar perquè l'afecció estructural és "molt limitada"

L'asseguradora conclou que les reparacions que requereix l'immoble "són molt puntuals" i no implicarien "mesures cautelars"

L'edifici de Campanar, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'afecció en l'estructura de l'edifici del barri valencià de Campanar que va quedar devorat per l'incendi que el 22 de febrer va causar deu víctimes mortals és "molt limitada". Per això, les reparacions que requereix "són molt puntuals" i no implicarien "mesures cautelars". Són les conclusions de l'asseguradora després de conéixer l'informe referent als danys estructurals de l'immoble, elaborat per l'empresa Intemac, segons ha informat a EFE l'Associació de Propietaris Afectats de Campanar (Aproicam), que han defensat que amb esta anàlisi la finca es pot rehabilitar.

Basant-se en els resultats de les perquisicions realitzades, els perits conclouen que el foc "ha afectat de manera general totes les plantes d'habitatges" a partir de la segona, però esta afectació "ha sigut, en canvi, molt limitada des d'un punt de vista estructural". Això es deu, segons l'informe tècnic, al fet que l'incendi "degué desenvolupar-se amb una ventilació molt significativa" i això va fer que, "encara que s'aconseguiren temperatures molt elevades ràpidament, la duració fora relativament reduïda", afirmen. A més, l'existència de falsos sostres i aplacats de cartó guix entorn dels suports "ha retardat l'exposició al foc de molts elements".

L'estructura vertical "no presenta danys estructurals deguts al foc, més enllà d'alguns pilars, de manera molt superficial" d'acord amb l'anàlisi pericial sobre estos suports, que remarca que ni tan sols el "minvament mínim de capacitat que eventualment podria haver-se produït tindria transcendència des d'un punt de vista d'estructural". Per tot això, els tècnics consideren que a estes estructures "únicament serà necessari dur a terme una neteja superficial per motius cosmètics, si així es considerara necessari".

Quant als nervis i bigues, els danys "són puntuals i generalment superficials", per la qual cosa tampoc exigeixen "reparacions generalitzades". "Únicament en algunes bigues —fonamentalment de les plantes superiors— seria recomanable una reparació superficial, al mateix temps que, en uns certs nervis —elements de formigó del forjat reticular—, serà necessària la reconstrucció", detalla l'escrit.

Totes les obres en els diferents elements que conformen l'estructura "podran fer-se sense necessitat d'adoptar mesures cautelars, més enllà de tindre en consideració unes certes precaucions quant a les càrregues de la maquinària a utilitzar", afirmen els experts signants del document, que demanen no oblidar el corresponent projecte d'execució.

Però una vegada conegut el veredicte de l'informe pericial sobre l'edifici cremat de Campanar, venen els dubtes. Quan començarien les obres? Qui les pagaria? Les assegurances cobreixen tot el mal fet pel foc? Tot un repte per a la comunitat de veïns i l'associació de propietaris per la gran quantitat de vivendes a rehabilitar, 139, i la magnitud de la reconstrucció. D'ací a unes setmanes se sabrà el despatx d'arquitectes triat, que tardarà entre huit i deu mesos a redactar un projecte de rehabilitació de l'edifici.

Les asseguradores ja hi treballen

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha assegurat este dilluns que les principals companyies asseguradores ja treballen en la futura rehabilitació de la finca després completat un procés tècnic complex per a garantir que l'estructura estava prou forta. A preguntes dels periodistes sobre l'escrit tècnic que avalaria la reconstrucció, la líder del PP a València ha recordat que "des del principi, els propietaris han traslladat que la seua voluntat era la rehabilitació" del bloc residencial. "Ha sigut un procés molt complex. S'ha fet una inspecció tècnica per a comprovar que l'estructura estava prou forta per a eixa rehabilitació. Després, s'ha manifestat que l'edifici es pot rehabilitar i ja hi estan treballant les principals asseguradores", ha assegurat.

En paral·lel, representants de l'altra associació, la dels llogats, s'ha reunit este dilluns amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, per a demanar-li una pròrroga en les ajudes als damnificats, que expiren al final d'agost. També reclamen una solució per a les famílies que viuen temporalment a l'edifici habilitat per l'Ajuntament a Safranar i que tenen dificultats per a trobar una altra vivenda.

També et pot interessar

stats