Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

La intel·ligència artificial és una amenaça per a la vida humana?

Alguns dels pares d’aquesta tecnologia han signat un manifest on es comparen els possibles efectes amb els d’una pandèmia o una guerra nuclear

Els pares de la intel·ligència artificial adverteixen el món contra ella / À Punt NTC

La intel·ligència artificial és una amenaça a la vida humana comparable a una guerra atòmica o a una pandèmia. Aquest és el missatge apocalíptic desgranat en una carta de 22 paraules que firmen les persones que més en saben. La solució –diuen– encara està a temps i es diu regulació.  

La carta oberta, publicada aquest dilluns, té tot l'aspecte d'un avís a la humanitat: "Mitigar el risc d'extinció en mans d'una intel·ligència artificial hauria de ser una prioritat mundial al nivell d'altres perills d'escala humana, com ara una pandèmia o una guerra nuclear". Un missatge que preocupa, i encara més veient que la firmen els grans noms d'aquesta tecnologia, com ara el creador de ChatGPT, Samuel Altman, que diu que, “si aquesta tecnologia va malament, pot anar molt malament”. O l'antic vicepresident de Google, Geoffrey Hinton, que va dimitir –va dir– per por a aquesta intel·ligència perquè “seran molt millors que una persona per a manipular-nos, i podran fer amb nosaltres el que vulguen”.

I ja són moltes les veus en aquest sentit, que adverteixen que les intel·ligències artificials són capaces d’aprendre tant que poden manipular eleccions, controlar l'economia i acabar sent un perill per a la humanitat com una guerra mundial. Aquest plantejament és una exageració? Un dels màxims experts valencians en la matèria és el director de l’Institut Valencià d’Intel·ligència Artificial (VRAIN), que recomana escoltar bé el missatge, perquè la intel·ligència “pot tindre riscos com una pandèmia o una guerra, però no és el mateix”.  

I com es poden evitar aquests riscos? La clau, i també el que demanen als Estats Units, és regular la mala utilització de la intel·ligència artificial. Una regulació legal i ètica que –diu Botti– ja fa anys que es demana i que ha de ser internacional, sense oblidar que la intel·ligència artificial ja ens ajuda en molts aspectes. 

Tecnologia

També et pot interessar