Interior analitza una seixantena de denúncies per punxades a Espanya per a esclarir "què hi ha darrere"

La por guanya terreny entre les dones mentre les forces policials tracten d'esbrinar si aquestes conductes persegueixen la submissió química de les víctimes per a cometre delictes

Una multitud de persones en una discoteca (arxiu)
Una multitud de persones en una discoteca (arxiu) / Europa Press

Les forces policials dependents del Ministeri de l'Interior investiguen ja una seixantena de denúncies per punxades interposades per dones en nou comunitats autònomes. És la xifra que ha actualitzat aquest divendres el ministre del ram, Fernando Grande-Marlaska, qui ha assenyalat que ara el principal objectiu de les autoritats és determinar "què hi ha darrere" d'aquests episodis. És a dir, si es tracta d'un fenomen de submissió química per a cometre un delicte o si el que es persegueix és més aviat crear una "sensació d'inseguretat".

En una entrevista a TVE, el titular d'Interior ha explicat que els diferents cossos policials de l'Estat treballen coordinats per a "concretar i comprovar" si les punxades busquen "la inoculació de substàncies tòxiques" per a sotmetre a la víctima i cometre un delicte, fonamentalment de caràcter sexual. 

El fet que provoca certa confusió és que fins ara no hi consten denúncies relacionades amb altres delictes com són agressions sexuals o robatoris. El que sí que està aconseguint el degoteig constant de casos que ixen a la llum de dones punxades és instaurar un sentiment generalitzat de por i inseguretat, especialment entre el col·lectiu femení. És un aspecte que Interior vol investigar a fons, per a determinar si aquest tipus de pràctiques denunciades en espais d'oci nocturn i festivals multitudinaris tenen precisament eixa intencionalitat, "intentar traslladar una situació d'inseguretat" i, sobretot, "acoquinar un col·lectiu" amb un "discurs absolutament masclista de tractar de traure al 50% de la població, a les dones, de l'espai públic", ha subratllat Grande-Marlaska. Per això, s'està elaborant un "estudi individualitzat" dels supòsits denunciats "per a determinar a què obeeixen", ha afegit.

A la Comunitat Valenciana han eixit a la llum més d'una vintena de casos, amb joves que han acudit a centres hospitalaris per a rebre atenció mèdica després d'haver patit una punxada en extremitats. Tot i això, només huit han formalitzat denúncia davant les autoritats, entre Policia Nacional, Guàrdia Civil i els jutjats. Concretament, s'investiguen casos per aquestes pràctiques a Xàtiva, la Vall d'Uixó i Dénia —tot i que la punxada va tindre lloc en el FIB—. La Conselleria de Sanitat també ha confirmat tres possibles víctimes de punxades a l'Arenal Sound de Borriana. Cap de les víctimes va patir un assalt sexual o robatori posterior, ni presentava restes de cap substància tòxica en l'organisme. 

Marlaska: les punxades són delictes 

El responsable d'Interior ha instat les víctimes, fonamentalment dones, perquè davant la "mínima creença d'haver sigut objecte d'una punxada ho denuncien" i vagen a un centre de salut, ja que "hi ha tòxics que són de molt ràpida absorció". I ha emfatitzat que la mera conducta de clavar una agulla a algú "ja és delictiva". En aquest cas, un delicte de lesions amb la circumstància agreujant de gènere. Després, ha especificat, es podrà determinar si hi ha hagut inoculació amb una altra finalitat específica i si es pot ampliar la imputació.

Finalment, el ministre Marlaska ha recordat que la submissió química no és una cosa nova, i que les forces de seguretat treballen des de fa "molt temps", amb modificacions legislatives per a incrementar la resposta penal.

També et pot interessar

stats