Intervenen mil quilos de cocaïna a una banda que la introduïa pel port de València
L’organització criminal, que han desmantellat agents espanyols i de l’Europol, tenia homes aranya, que escalaven pels contenidors per a traure la droga
Vint detinguts i mil quilos de cocaïna intervinguts. És el resultat que deixa la macrooperació de la Policia Nacional que, en col·laboració amb l’Europol, ha desarticulat una organització criminal que introduïa cocaïna a través dels contenidors que arribaven al port de València. La banda disposava d'homes aranya, que escalaven per les piles de contenidors per a accedir als que tenien droga per tal de traure les substàncies estupefaents i dur-les als camions que les traslladaven, segons ha explicat la Policia Nacional.
La majoria dels arrestats, un total de 17, estaven a Espanya en el moment de la detenció. També han detingut dos persones a Bèlgica i una a França.
Els agents han fet onze registres a Espanya i Bèlgica, en els quals s'han intervingut, a més de la droga, moneders virtuals, dos armes de foc, huit vehicles d'alta gamma, armes prohibides, 15.000 euros en efectiu i un camió tràiler, com detallen fonts policials.
Part dels detinguts estaven vinculats amb la banda motera Hells Angels de Bèlgica i es dedicaven a controlar i recuperar els enviaments de l'estupefaent per a distribuir-lo des del seu país.
La investigació es va iniciar fa un any, quan la policia va detectar una organització criminal que introduïa contenidors de cocaïna al port de València amb el mètode del ganxo cec. Introduïen la droga de manera parasitària als contenidors utilitzats en el transport de mercaderies per via marítima i al costat de la mercaderia legal, sense que l'operador de l'enviament ho sabera.
Una vegada arribats estos contenidors, feien terra a València. Llavors la figura del Power Broker, una persona intermediària, respectada dins del món del crim organitzat internacional, amb poder d'establir unes condicions i tancar el tracte entre xarxes criminals colombianes i els líders de l'organització a Europa coneguts en l'argot policial com a HVT (High Value Target), s’encarregava de fer les gestions il·lícites per a distribuir la droga.
Una vegada descarregada, l'organització iniciava el rescat a través de l'HVT de València, que dirigia tota l'operació. Per a això, disposava de tota una estructura que els facilitava l'accés al port i els marcava els contenidors "contaminats" per a extraure després la droga.
L'extracció de la cocaïna la feien els membres de l'organització coneguts com a homes aranya, que escalaven per les piles de contenidors amb cisalles, radials i altres utensilis, amb els quals poder fracturar els precintes, elements de seguretat i tancaments.
Una vegada tenien la droga, la traslladaven en la cabina dels camions còmplices fins a llocs ocults, coneguts com a guarderies. En este magatzem estava custodiada per membres de la mateixa organització per a distribuir-la més tard a diversos països d'Europa.
En el marc de l'operació, els policies van comprovar que el líder de la branca de l'organització de Bèlgica era un dels criminals més importants del país, pròfug de la justícia des de feia quatre anys, a qui buscava la Interpol. Este fugitiu s'ocultava en xalets de luxe de la costa espanyola i controlava la direcció i lideratge de l'organització valent-se d'un membre de la banda motera Hells Angels de Bèlgica com a enllaç.
Dénia, base d’operacions logístiques
La localitat alacantina de Dénia era la base d'operacions de la part logística financera de la branca belga, on també residia un dels intermediaris de l'organització, un home relacionat amb el món de la lluita professional d’arts marcials, a qui també van detindre amb el seu entrenador. Els dos tenien antecedents per delictes greus.