Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Les investigacions per delictes ambientals del Seprona es disparen un 35%: més de 5.700 l'últim any

Les tipologies que més augmenten són maltractament i abandó animal, incendis forestals i extracció il·legal d'aigua

Agents de la Guàrdia Civil subjecten diversos cadells de gos / Guàrdia Civil

El Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil ha investigat en l'últim any 5.752 delictes contra el medi ambient, el 35,8% més que en 2020, segons les xifres arreplegades en el balanç que ha fet públic aquest divendres amb motiu del Dia Mundial de la Terra. L'increment s'ha vist impulsat pels delictes relacionats amb maltractament i abandó animal, incendis forestals i d'extracció il·legal d'aigua.

El 2021 els agents del Seprona aclarir prop del 85% dels delictes investigats i per a això ha sigut fonamental la col·laboració ciutadana, remarca l'institut armat. Les perquisicions relacionades amb els delictes al llarg del passat exercici motivaren la detenció o investigació de 4.509 persones, el 14% més que el 2020. Aquell any, a pesar del confinament imposat per la covid-19, les xifres de delictes i detencions van ser similars a les 2019.

Segons les mateixes fonts, les tipologies delictives que més augmenten són aquelles relacionades amb el maltractament d'animals domèstics, que van sumar 957 delictes i es van saldar amb 552 persones arrestades. Les investigacions sobre incendis forestals van pujar el 37%, fins a les 483, mentre que les persones detingudes i investigades per aquests delictes van ascendir a 374 —enfront de les 330 de 2020—.

L'any passat, les infraccions per abocaments i residus van sumar 19.313 denúncies, les actuacions relacionades amb animals de companyia 11.344, les relacionades amb sanitat animal 9.451 i les actuacions en matèria d'aigües 5.326 actuacions.

El Seprona subratlla també que continua reforçant el control de la gestió de residus sanitaris perillosos i les conseqüències, la qual cosa ha permés que l'any passat les infraccions administratives detectades en relació amb la sanitat pública i medicaments pujaren el 25,5%, fins a 163.373.

La mala gestió individual de guants i mascaretes, l'ús de les quals s'ha disparat en els dos últims dos anys per la covid-19, està incrementat la presència de residus plàstics en rius i mars. Aquesta problemàtica genera un impacte ambiental, subratllen des del Seprona, que ja s'estava intentant reduir tenint en compte la contaminació i el mal que provoca en aquests ecosistemes.

També et pot interessar