La investigadora Ana Conesa protagonitza el nou mural de "Dones de ciència"
L’obra de l'artista cordovesa Clara Gómez Campos està situada al CEIP Carles Salvador de Benimaclet, a València
La investigadora Ana Conesa Cegarra, una de les grans referents internacionals en el camp de la Biologia Computacional, protagonitza el mural número 41 del projecte "Dones de ciència". Els murs del col·legi Carles Salvador de Benimaclet, a València, són els escollits per a acollir l’obra de l'artista cordovesa Clara Gómez Campos. La Universitat Politècnica de València (UPV) ha inaugurat este divendres el colorit mural que homenatja la científica, dins dels actes organitzats per la universitat amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra dimarts que ve.
Fa 26 metres de llarg i quasi 5 d'alt, el mural reuneix alguns dels elements essencials de la investigació i de la vida d'Ana Conesa: des d'una cèl·lula a una cadena d'ARN, un microscopi o un ordinador, com a referent de les tècniques computacionals amb les quals actualment treballa. També s'ha plasmat una bola del món a les mans, com a símbol de la dimensió internacional de la investigació i de la preocupació pel medi ambient, així com el retrat d'Ana Conesa. Tot, amb els colors brillants, alegres i molt vius que caracteritzen l'obra de l'artista cordovesa.
La investigadora ha mostrat l'“enorme satisfacció” per l’homenatge que li ret el projecte "Dones de ciència", més encara quan s'ha fet al seu barri i prové de la universitat en la qual va estudiar. En l’acte ha aprofitat per a reivindicar la branca de la Bioinformàtica que, diu, “ha sigut fonamental per a aconseguir molts dels avanços més recents en Biomedicina, i és una àrea en la qual les dones estan infrarepresentades”. “Per això este mural és més important encara, perquè ajuda a la nostra visibilització, en particular, i de la Bioinformàtica, en general”, ha destacat.
Per la seua banda, l'artista ha assenyalat que mai havia pintat un mural tan gran i està molt contenta del resultat, per al qual ha sigut “fonamental” la col·laboració de Conesa, que va ajudar per a preparar l'esbós. “Per a mi esta iniciativa és meravellosa, perquè dona a conéixer grans científiques com Ana i, a més, visibilitza també les dones artistes”, ha assenyalat Clara Gómez Campos.
Primera bioinformàtica a ingressar a la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya
Enginyera Agrònoma per la UPV, Conesa és actualment professora d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt del CSIC i la Universitat de València. Ha sigut la primera bioinformàtica a ingressar a la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya, el seu laboratori (conesalab) ha creat més d'una vintena d'eines de programari que són utilitzades per desenes de milers d'investigadors a tot el món i és assessora d'agències de finançament i instituts d'investigació a tot el món, segons informa la UPV.
"Dones de Ciència" és un projecte que es va posar en marxa el 2019, té el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència i Innovació i ha rebut diversos guardons per la contribució a la divulgació científica.