Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Investigadors espanyols confirmen amb intel·ligència artificial que va haver-hi una nova espècie d'homínids

Va ser un híbrid de neandertals i denisovans que es va creuar a Àsia amb els humans moderns que van eixir d'Àfrica.

Els treballs en la cova de Denisova, a Sibèria, van permetre aquest estiu descobrir un exemplar híbrid / Efe

Investigadors espanyols han identificat, mitjançant la intel·ligència artificial, en el genoma de persones asiàtiques, l'empremta genètica d'una nova espècie d'homínid desconeguda.

L'anàlisi computacional de l'ADN humà actual apunta al fet que l'espècie desapareguda va ser un híbrid de neandertals i denisovans i que es va creuar a Àsia amb els humans moderns que van eixir d'Àfrica fa desenes de milers d'anys.

Denisovans i neandertals, els parents extints més pròxims als éssers humans, es van creuar en algun moment de la història, com va confirmar la troballa d'un os el passat estiu a Denisova (Sibèria). Ara aquest treball confirma que la mescla va ser generalitzada i va donar lloc a una espècie híbrida que es va creuar amb l'home modern.

El treball, que publica Nature Communications, ha utilitzat per primera vegada amb èxit el deep learning (algoritme d'aprenentatge automàtic) per a explicar la història humana.

A través de la combinació d'algoritmes i mètodes estadístics, els investigadors han identificat en el genoma d'individus asiàtics aquesta empremta de la nova espècie d'homínid. S'obri així la porta al fet que s'estenga l'ús d'aquesta tecnologia per a respondre altres preguntes en biologia genòmica i evolució.

Una tercera espècie de l'avantpassat humà

 

Segons ha explicat l'investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva IBE-UPF Jaume Bertranpetit, fa uns 80.000 anys es va produir el conegut Out of Africa, quan una part de la població humana que ja era d'humans moderns “va abandonar el continent africà i es va estendre a altres continents, donant lloc a totes les poblacions actuals".

A partir de llavors, els investigadors sabien que es van produir encreuaments d'humans moderns amb els neandertals en tots els continents menys a Àfrica i amb els denisovans a Oceania i segurament al sud-est d'Àsia. “Però l'evidència d'encreuaments amb una tercera espècie extinta encara no s'havia confirmat amb certesa", explica.

El 'deep learning', un algoritme que imita el sistema nerviós

Fins ara, l'existència de la tercera espècie de l'avantpassat humà era només una teoria que explicaria l'origen d'alguns fragments del genoma humà actual, però, segons Bertranpetit, ha sigut l'ús del deep learning fet que ha permés passar de l'ADN a la demografia de les poblacions ancestrals.

Segons Óscar Lao, investigador del CRG, "el deep learning és un algoritme que imita la forma en què funciona el sistema nerviós dels mamífers, "amb diferents neurones artificials que s'especialitzen i aprenen a detectar en les dades aquells patrons que són importants".

Mayukh Mondal, actualment investigador a la Universitat de Tartu i anteriorment a l'IBE, ha puntualitzat que el treball consolida la hipòtesi d'aquesta tercera espècie o població que va coexistir amb els humans moderns i es van creuar amb ells. Això "encaixa amb l'exemplar híbrid descobert a Denisova, però encara no podem descartar altres possibilitats", ha dit.

També et pot interessar