Presó provisional per al presumpte assassí de la parella a Oriola

També s'investiga un altre possible crim masclista a Castelló de la Plana, on han trobat una dona assassinada i la parella penjada

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de setembre 2023 - 20:03 Actualitzat: 16 de setembre 2023 - 21:02

Divendres tràgic a la Comunitat Valenciana. A hores d'ara s'investiguen com a possibles crims masclistes dos casos, a Castelló de la Plana i a Oriola (Baix Segura). En cas de confirmar-se ambdós, serien la quarta i la cinquena dona assassinades a mans de la parella a la nostra autonomia enguany, 46 a tot Espanya i 1.230 des que començaren els registres, el 2003. Estem davant d'un dels estius més fatídics pel que fa a la violència de gènere de les últimes dues dècades, amb una vintena de víctimes mortals.

La Guàrdia Civil ha detingut aquest divendres un home acusat d'assassinar la dona a Oriola. L'arrestat té 82 anys i és de nacionalitat noruega. La víctima, britànica, en té 76 i presenta lesions compatibles amb una agressió amb arma blanca. No consten antecedents per violència de gènere anteriors entre els dos i ella tampoc estava registrada en el sistema VioGén.

La titular del jutjat d'instrucció número 2 d'Oriola ha decretat aquest dissabte l'ingrés en presó provisional, comunicada i sense fiança del detingut. Tot i que la causa s'ha obert incialment per un delicte d'homicidi, pot ser requalificada posteriorment. El Jutjat de Violència sobre la Dona d'Oriola, que ja tenia obertes diligències, continuarà amb la instrucció.

Moment en què el presumpte autor del crim abandona el jutjat d'Oriola
Moment en què el presumpte autor del crim abandona el jutjat d'Oriola / À Punt NTC

L'alcalde, Pepe Vegara, ha condemnat el presumpte assassinat masclista en les xarxes socials i ha recordat que, en cas de confirmar-se, seria el segon cas en sis mesos a la costa d'Oriola. Vegara ha remarcat que l'Ajuntament no farà cap pas arrere en la lluita contra aquesta plaga.

A Castelló de la Plana, la Policia Nacional investiga com a possible crim masclista la trobada del cos d’una dona de 54 anys en un domicili de la ciutat, segons han confirmat fons policials a À Punt Notícies. A la suposada parella sentimental, de 52 anys, l’han trobada penjada. 

La Policia Nacional de Castelló s'ha fet càrrec del cas i ha acordonat la zona. Ara per ara no detallen si el cadàver de la dona tenia signes de violència. 

Segons fonts pròximes a la investigació, no constaven denúncies prèvies d'ella cap a ell, encara que el presumpte assassí sí que figurava en el sistema VioGén, amb una orde d'allunyament pel cas d'una parella anterior. Pel que sembla, segons les mateixes fonts, la patrulla ha acudit a la casa després de rebre un avís en el qual s'alertava que feia dies que la dona no acudia al treball.

La dona era infermera a l'Hospital de la Plana de Vila-real i també havia fet torns en la residència municipal de la tercera edat d'Almassora. El consistori d'aquesta localitat ha expressat el seu dolor i consternació per aquests fets. A més, han avançat que decretaran un dia de dol si es confirma que es tracta d'un feminicidi en mans de l'exparella, ja que es tracta d'una treballadora de l'Ajuntament d'Almassora.

L'alcaldessa de Castelló de la Plana, Begoña Carrasco, ha informat aquest dissabte que tan bon punt hi haja confirmació oficial d'aquest crim com un cas de violència de gènere, el consistori convocarà un minut de silenci a les portes de l'ajuntament perquè tota la societat castellonenca puga expressar rebuig i repulsa.

Carrasco ha emfasitzat la importància de "l'educació en igualtat" i la "conscienciació social" a l'hora de lluitar contra la violència masclista. A més, la primera regidora ha animat totes les dones que estan en una situació de risc a recórrer a la justícia, ja que "només si denuncien podrem protegir-les". L'alcaldessa també ha remarcat que no hi ha cap menor en comú entre la víctima i el presumpte autor dels fets.

A Xirivella (Horta Sud), el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha expressat la repulsa i rebuig a aquests fets. El cap del Consell ha dit que no vol posar el focus en la xifra concreta, perquè no vol convertir víctimes i familiars en dades. Així, Mazón ha remarcat que "cada [víctima] ens trenca el cor".

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes, igual com el correu 016-online@igualdad.gob.es. També es pot comunicar mitjançant whatsapp a través del número 600000016, i els menors poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10.

En una situació d'emergència, es pot telefonar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062) i, en cas de no poder telefonar, es pot recórrer a l'aplicació ALERTCOPS, des de la qual s'envia un senyal d'alerta a la Policia amb geolocalització.

També et pot interessar

stats