Investiguen Joan Ribó per la construcció de la piscina d’Alboraia
Un jutjat vol esclarir si la infraestructura es va construir en un terreny protegit del municipi de l’Horta Nord, però que forma part del terme de València
El jutjat número 19 de València ha citat com a investigat l’exalcalde de València Joan Ribó (Compromís), ja retirat de la vida política, per la construcció, abans de l'estiu del 2023, de la piscina descoberta d’Alboraia, que haurà de declarar el 22 de juliol, segons ha avançat el diari Las Provincias. En eixa època, el consistori estava governat per Compromís en coalició amb el PSPV-PSOE.
El tribunal investiga si esta infraestructura es va construir en un terreny del municipi de l’Horta Nord, però que forma part del terme municipal de València. A més, el jutge tractarà d’esclarir si es va demanar alguna classe d’autorització i si el terreny està en una zona d'horta protegida.
Segons detalla el diari, la part acusatòria és l'Associació per a la Defensa de l'Estat de Dret i la Lluita contra la Corrupció, que està presidida per María Ángeles López, exalcaldessa popular de Catarroja; l'advocat és Víctor Soriano, assessor del Partit Popular al Senat. També han demanat que citen com a investigada l’exvicealcaldessa de València Sandra Gómez, eurodiputada al Parlament Europeu i, per tant, aforada. Una compareixença que el jutge ha considerat “prematura”.
En la querella, l’acusació popular acusa els edils de l’Ajuntament d’Alboraia d’un delicte contra l'ordenació del territori perquè, apunten, van construir la piscina dins del complex esportiu, que forma part del terme del Cap i Casal, i que ho va fer sense demanar cap llicència al consistori de València. Tot i això, diuen, paguen un IBI per uns terrenys que són de la seua propietat. La piscina va costar 1,2 milions d'euros i està situada al costat del camp de futbol.
El titular del jutjat ha demanat a l'Associació per a la Defensa de l'Estat de Dret que especifique si vol cridar a declarar la regidora d'Urbanisme d'Alboraia, Ana Bru, en condició de testimoni o d'investigada, perquè, en cas de no fer-ho, serà convocada en esta última condició processal.
À Punt Notícies ha contactat este dimecres de vesprada amb Ribó, que ha deixat clar que es tracta d'uns terrenys que estan en terme de València, dels quals fa ús el consistori d'Alboraia. A més, ha afegit que en el moment de l'obra, des del Cap i Casal estaven "pendents de transferir els terrenys" a la localitat de l'Horta Nord, una acció que ha considerat com “habitual” entre municipis veïns.
Per la seua part, l'actual alcalde d'Alboraia, Miguel Chavarría (PSPV-PSOE), ha manifestat en esta redacció que l'obra de la piscina descoberta està executada "d'acord amb les ordenances i el pla general". Chavarría ha concretat que, des que s'aprovara el Pla General el 1991, la zona es considera "terreny edificable" i, per tant, no és horta protegida; és per això, ha indicat, que des d'aleshores s'han construït en el mateix indret el camp de futbol o els pavellons esportius. A més, l'alcalde ha confirmat que el terreny és propietat d'Alboraia i que des del 1987 "està en marxa la delimitació del terme municipal a falta que l'aprove el ple de l'Ajuntament de València".