Isolda Perelló: ''La qüestió migratòria sempre s'ha utilitzat com a moneda de canvi en les relacions entre el Marroc i Espanya''

Segons l'especialista en migracions, el rerefons del conflicte actual és que el Marroc reclama la sobirania del Sàhara Occidental, entre altres territoris

Isolda Perelló, experta en migracions, durant la entrevista en el programa A la ventura
Isolda Perelló, experta en migracions, durant l'entrevista en el programa 'A la Ventura' / À Punt NTC

L'experta en migracions Isolda Perelló, doctora en Ciències Socials i membre del Grup d'Investigació de Migracions de la Universitat de València, ha assegurat aquest divendres en la televisió d'À Punt que ''el rerefons migratori sempre s'ha utilitzat com a moneda de canvi en les relacions entre el Marroc i Espanya''.

A Perelló l'han entrevistada en el programa A La Ventura d'À Punt al voltant de la crisi migratòria i política a la frontera entre Espanya i el Marroc, on aquests dies hem assistit a un èxode migratori de ciutadans marroquins cap a Espanya.

Preguntada per la seua opinió al voltant que el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, estiga en un hospital espanyol i per la reacció del Marroc, Isolda Perelló ha explicat que '"existeix un conflicte territorial entre tots dos països".

"El Marroc reclama la sobirania sobre el Sàhara Occidental, sobre la qual manté interessos econòmics, per ser rica en recursos naturals. A més, reclamen la sobirania sobre Ceuta i Melilla'', ha dit.

En aquest sentit ha explicat que, una vegada que el Marroc ha conegut l'acolliment del líder del Front Polisario, '"han permés entrar a totes aquestes persones, i ho han fet com una mesura de pressió. Aquest país (el Marroc) utilitza aquests successos per a negociar, ja siga acords pesquers, el control del Sàhara... o rebre més ajuda per a exercir el control'', sosté Perelló.

L'especialista ha posat en relleu la relació d'interdependència econòmica entre els dos països i també que, fins al recent tancament de la frontera amb Ceuta, per part del Marroc, el tràfic de mercaderies s'ha acabat i els treballadors d'aquesta àrea de frontera han perdut la font d'ingressos.

Altres factors que agreugen l'actual crisi -ha dit- és que al Marroc ''moltes persones estan en una situació precària i de desocupació que s'ha agreujat per la Covid. Un altre problema que tenim actualment -ha dit- és l'ascens del discurs de l'extrema dreta, que està utilitzant aquest discurs i està calant cada vegada més.

Un problema d'emergència humanitària

Segons l'especialista, ''aquest és un problema d'emergència humanitària'' i de no espoliar els recursos d'aquestes persones per tal d'evitar que no es vegen obligades a migrar dels seus països d'origen, ''perquè les persones són les que s'estan veient afectades per aquestes decisions polítiques i diplomàtiques''.

Perelló no s'ha atrevit a aventurar si augmentarà la militarització de les fronteres, però en aquest sentit ha dit que, quan hi ha successos violents, ''es reforcen les fronteres i la presència dels Frontex (guàrdia de fronteres). I són les persones les més perjudicades".

També et pot interessar

stats