Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Jaraba assegura que ell no negociava contractes i que sols els firmava

L'exdirector general d'RTVV està acusat de prevaricació, frau i malversació per presumptes irregularitats en contractes de l'ens públic.

Jaraba, aquest matí.

José López Jaraba, que va ser director general de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) entre 2009 i 2012, ha defensat davant l'Audiència de València que “mai" ha malversat diners públics”. Ha explicat que signava els contractes que li arribaven després que foren revisats per “gent molt competent” que formava part d'una comissió delegada de la Central de Compres, a més de l'interventor. També ha aclarit que ell no s'encarregava de negociar res perquè no era la seua competència.

López Jaraba s'ha assegut aquest dijous en el banc dels acusats per presumptes irregularitats en contractes de l'ens públic. La Fiscalia no l'acusa, a diferència de la Generalitat (que demana set anys de presó per a ell i una responsabilitat civil de 1,38 milions) i la CGT. En concret, li atribueixen delictes de prevaricació, frau i malversació. La defensa, per contra, reclama l'absolució.

La denúncia es va iniciar el 2014 per un suposat forat de 1.000 milions d'euros, però finalment en la causa només s'investiga la compra d'un conjunt de programes a la productora de José Luis Moreno, per un valor de dos milions d'euros, que es va firmar entre 2009 i 2012. De tots els investigats en un primer moment, només s'ha processat l'exdirector d’RTVV. López Jaraba ha hagut de respondre per les suposades irregularitats en un contracte signat amb una productora de Moreno, Alba Adriática, sobre qui ha dit que no coneixia i que no el va intentar beneficiar.

L'acusat no ha volgut respondre a les acusacions particulars i únicament s'ha dirigit a la fiscal i al seu advocat. Jaraba ha explicat que quan va arribar al càrrec públic es va trobar amb una empresa en fallida tècnica, amb un deute de quasi 1.300 milions d'euros: “No hi havia un dia que no es generara deute”, ha afirmat. Sobre el contracte controvertit pel qual s'ha assegut en el banc dels acusats, que feia referència a la sèrie Planta 25, ha indicat que es va signar el 2007 (abans que ell estiguera en RTVV) i quan ell va arribar, la Sindicatura va alertar que en una liquidació trobava a faltar 1.700.000 euros a favor d'RTVV.

D'aquesta forma, el seu equip es va posar a treballar amb la productora qüestionada per a reclamar-li el deute, però aquesta no volia reconèixer-lo. En les negociacions ell no estava present, però sí que l'informaven. Sobretot l'exdirectora de Televisió Valenciana (TVV) Lola Johnson, ha dit. “El meu equip va plantejar una solució. Hi havia unes altres, com judicialitzar el cas, però es va desestimar per la seua complexitat i prolongació en el temps. Un any més tard, després d'una dura negociació, es va arribar a un acord”, ha continuat. La productora va reconèixer el deute el 2010 i, per a compensar RTVV va lliurar uns programes de De un tiempo a esta parte. Així, es va signar un nou contracte “que va passar tot tipus de revisions" perquè “tot estiguera en ordre”. Jaraba ha remarcat que va passar per una comissió delegada en la qual els experts van donar el vistiplau.

L'acusat ha exposat que es va fer una normativa interna en l'ens públic que obligava al fet que els contractes que havia de signar el director general passaren “un munt de filtres i de controls previs”. “L'objectiu era que el director general tinguera certesa 100 per cent que el que signava estava ben fet”, ha postil·lat. També van crear la figura de l'interventor, que no era obligada per llei, però els donava més garanties.

També et pot interessar