Els Jaume I animen a perdre la por a la intel·ligència artificial

L'edició 35 tindrà una vintena de Premis Nobel i quatre debutaran en la tria dels sis noms guanyadors entre 222 candidatures

Javier Quesada i Vicente Boluda
Javier Quesada i Vicente Boluda / Fundació Premis Rei Jaume I

Els Premis Rei Jaume celebren aquest 2023 l'edició trenta-cinquena amb una consigna: hem de perdre la por a la intel·ligència artificial (IA). Els prestigiosos guardons científics, amb un jurat que compta amb vint-i-un Nobel entre les seues files, aposten per combatre el temor que genera a la societat aquesta nova tecnologia desconeguda amb informació i coneixement. Precisament amb aquesta intenció l'organització dels Jaume ha creat sinmiedoalaia.es, una plataforma informàtica d'accés lliure on es pot preguntar sobre qualsevol assumpte.

"Els avantatges de la IA són extraordinaris i els riscos cal entendre'ls i anticipar-los", ha assegurat aquest dimarts el president executiu de la Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, que ha presentat els detalls sobre la reunió dels jurats junt amb el president de l'ens, Vicente Boluda. La cita que reunirà a València els distingits científics Nobel per a triar els guanyadors dels Jaume 2023 se celebrarà els dies 5 i 6 de juny.

La campanya sobre la intel·ligència artificial inclou cartells en els autobusos "que rivalitzen amb la campanya electoral", ha fet broma Quesada, perquè la societat "està sotmesa a una circumstància en la qual no sap valorar bé si el que està fent té perill". Així, l'organització dels Premis Jaume apel·la a llevar-se la por davant afirmacions com que "La intel·ligència artificial posarà fi a tot... amb tot el que ens impedeix previndre el canvi climàtic", "La intel·ligència artificial és la fi... la fi de la falta d'innovació en moltes empreses" o "La intel·ligència artificial és una amenaça... una amenaça per a moltes malalties que detectarem abans".

"Davant la por, el que cal fer és augmentar la informació i perdre la por a la tecnologia i estar atents, perquè els creadors mateixos han advertit que pot tindre un mal ús", ha indicat Quesada. A parer del president executiu, Espanya "no ha d'inhibir-se d'un moviment imparable i que portarà els països cap avant". "Els riscos se m'escapen, però no podem ignorar-ho perquè sinó Espanya es quedarà en segona o tercera divisió, cal estar prop dels desenvolupaments" ha afegit.

Quatre nous Nobels s'estrenen a València

Enguany el jurat estarà format entre huitanta i cent persones, i quatre dels 21 Premis Nobel que el conformen s'estrenen en la comesa d'elegir els sis noms guardonats entre les 222 candidatures presentades. Com en cada edició, hi ha un premi per cada categoria i cadascuna està dotada amb 100.000 euros: investigació bàsica, investigació mèdica, economia, noves tecnologies, protecció del medi ambient i a l'emprenedor. Dels aspirants, només un 25% són dones (53).

Boluda ha destacat, a més, que "per fi" s'ha completat la fusió de les tres fundacions, la dels Premis, la Valenciana d'Estudis Avançats (FVAE) i la José Pastor Fuertes. D'aquesta manera naix la nova Fundació Valenciana Premis Rei Jaume I.

El jurat de 2023 compta per primera vegada amb la participació del danés Morten Meldal, Nobel de Química l'any passat pels estudis desenvolupats amb fluorescència que podrien resoldre, en el futur, el tractament de molts tipus de càncer i algunes malalties autoimmunes i rares. També s'uneix l'austríac Anton Zeilinger, Nobel de Física 2022 per troballes que permetran una transmissió més segura de les dades encriptades. En tercer lloc, acudeix a la famosa convocatòria dels Rei Jaume el libanés Ardem Patapoutian, Nobel de Medicina 2021 per usar substàncies d'origen natural que activen els receptors de calor/dolor per a reduir la sensació de dolor. L'alemany Klaus von Klitzing, Nobel de Física el 1985 per un sistema de mesura de temperatura molt més precís, és el quart fitxatge per al jurat.

També et pot interessar

stats