Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Jesús Mora (filòsof): “El més important de la pujada del salari mínim és el debat del que volem fer amb el diners de la societat”

L’investigador de la Universitat de València adverteix que les desigualtats acaben generant una distància entre els col·lectius que trenquen la cohesió social

14.02.2022 | Entrevista LNM Jesús Mora

“El més important és el debat de fons del salari mínim interprofessional: què volem fer amb els diners que genera l’activitat de la nostra societat”, és la reflexió que va més enllà dels termes purament econòmics i que convida a plantejar-se Jesús Mora, investigador del departament de Filosofia de la Universitat de València, arran de la pujada del salari mínim interprofessional que la ministra de Treball va pactar amb els sindicats dimecres passat.

Mora, autor del llibre ¿Igualdad para qué?, considera que l’increment d’aquest sou mínim ha d’obrir el debat sobre la destinació dels beneficis empresarials: “Hem de plantejar-nos, ¿on estaran millor aquests diners, en les grans empreses o en les butxaques de les famílies treballadores, que són les que, al remat, inverteixen aquests diners en el comerç local i en les xicotetes i mitjanes empreses, que són les que mouen el que s'anomena l’economia real?”, es preguntava l’investigador aquest dilluns en Les notícies del matí.

Mora ha anat més enllà i defensa que la pujada del salari mínim repercuteix sobre la cohesió social. En aquest sentit, apuntava que “les desigualtats socials generen una distància social, que ens fa pensar que no som de la mateixa societat”.

A més, advertia que cal tindre en compte, en funció d’altres qüestions com el preu del lloguer o dels abonaments de transport públic, a l’hora de distribuir els beneficis d’una empresa. Jesús Mora recordava que el primer semestre del 2021 les empreses cotitzades en borsa van augmentar els beneficis un 129%.

Ara bé, des del seu punt de vista, si aquests guanys es queden en mans de les grans empreses, a més d’augmentar la distància social entre aquests agents socials i part de la ciutadania, s'incrementa la desafecció i la falta d’empatia entre els col·lectius socials. “La pujada del salari mínim interprofessional, quan va a les butxaques de les famílies, van a cobrir necessitats vitals”, destacava l’investigador de la Universitat de València. 

També et pot interessar