Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

“Jo no em dic puta”, el lema que reclama millores socials per a les dones prostituïdes

L’ONG Metges del Món vol lluitar contra l’estigmatització de les víctimes en un moment en què es tramiten dues importants lleis per a millorar les seues condicions de vida

Una tècnica de Metges del Món parla en una dona en una via pública de la comunitat de Madrid / Metges del Món

“Jo no em dic puta” és el provocador eslògan de Metges del Món per a reivindicar alternatives socials per a les dones prostituïdes, coincidint amb el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, que se celebra aquest dijous. Una petició que fa l’organització davant la pròxima tramitació de la llei integral contra el tràfic de persones i en plena tramitació de la llei de llibertat sexual

Amb aquest eslògan tan explícit, a més, Metges del Món vol lluitar contra “l’estigmatització” que pateixen les dones sotmeses a la prostitució. Des d’aquesta entitat consideren que el moment actual, en què estan tramitant-se dues importants lleis que poden afavorir les condicions de vida de les persones explotades sexualment, cal “assegurar que eixes normes incorporen alternatives socials i laborals reals perquè les dones prostituïdes puguen dir #AdiósProstitución”.

Metges del Món ha explicat que ha escollit el lema “Jo no em dic puta” per a aquesta campanya perquè fent ús d’aquest terme pejoratiu perquè és amb el qual “s’identifica les dones en prostitució”. En aquest sentit, apunten que "no és casualitat que hi haja 200 sinònims de la paraula puta en el diccionari. El terme s'ha usat sempre per a denigrar les dones i s'utilitza amb especial menyspreu per a referir-se a aquelles que es troben en el món de la prostitució". 

Des d’aquesta entitat, i en referència a les víctimes d’aquesta xacra, “elles no són putes, putes són les circumstàncies de precarietat, violència i engany que les porten a aquesta situació", matisen. 

Aquesta entitat desitja que el govern espanyol aprove, com més prompte millor, un Pla d'Integració Laboral i Econòmica que oferisca oportunitats reals a les dones en prostitució i que modifique la llei d'estrangeria per a facilitar que les dones en situació administrativa irregular puguen tindre els seus papers en regla. 

Així mateix, Metges del Món també ha reivindicat l’impuls de programes governamentals d'acompanyament psicosocial i sociolaboral amb dotació econòmica per a les dones que vulguen abandonar la prostitució.

L’ONG adverteix que la prostitució té greus conseqüències per a la salut tant física com psicològica de les dones: "Les violències exercides pels qui recorren al sexe de pagament els provoquen des d'esquinçaments o infeccions genitals a lesions per colps; per un altre costat, les emocions que experimenten les que estan en prostitució són sempre negatives: quan entren en l'activitat, conten que senten tristesa, dolor i desorientació, que després es tornen en desconfiança, fàstic, humiliació i vergonya", expliquen des de Metges del Món. 

Violència masclista

També et pot interessar