Jorge Olcina: "Negar el canvi climàtic és anar en contra de la racionalitat científica"
El catedràtic de Geografia coordina el seminari que se celebra hui a València i que exigeix l'adaptacio del territori i la societat.
El Jardí Botànic de València acull aquest dijous una jornada que pretén donar solucions i ferramentes d’adaptació als efectes del canvi climàtic. "Estratègies d'adaptació a la crisi climàtica" és el títol del seminari en què participen experts de tot Espanya i que coordina el catedràtic de Geografia de la Universitat d'Alacant, Jorge Olcina.
Olcina ha participat en una entrevista en Les notícies del matí on ha remarcat que el canvi climàtic és real, contra els negacionistes d'aquest fenòmen. “El canvi climàtic ha deixat de ser un tema de creences i s’ha convertit en una qüestió d’evidències. Ja tenim dades que ens permeten avalar que els efectes al Mediterrani. Els que ho neguen van en contra de la racionalitat científica”, ha manifestat.
El catedràtic de Geografia ha apuntat la necessitat d'adaptar-se a situacions meteorològiques com la DANA que ha colpejat la Comunitat Valenciana aquest mes de setembre perquè "els models de canvi climàtic parlen que aquests fenòmens seran cada vegada més freqüents". D'ací que, com ha explicat Olcina, territori i societat s'hi hagen adaptar.
Olcina ha reclamat polítiques d'adaptació, polítiques d'educació i polítiques d'insfraestructures en les árees de risc, "un programa complex que requereix la coordinació de diferents administracions i experts, la conscienciació de la ciutadania i informació veraç als ciutadans", segons ha dit.
El que no ha volgut confirmar Jorge Olcina és si està pujant el nivell del mar del Mediterrani. "La pujada del nivell del mar ja està constatada en altres parts del món però en aquesta zona s'ha de ser prudent fins que no es tinguen dades concretes", ha manifestat.