José Luis Casero (Arhoe): "La conciliació no està renyida amb la productivitat"
El president de la comissió per a la racionalització dels horaris reivindica que la legislació sobre la jornada laboral torne a l'agenda política, però marca com a línia roja que no es toquen els salaris
Les Corts han aprovat aquesta setmana el dictamen sobre la racionalització dels horaris, un dictamen que ha posat de manifest la necessitat de fer un millor ús del temps i tindre uns horaris més racionals per a poder equilibrar la nostra vida. José Luis Casero, president de la Comissió Nacional per a la Racionalització dels Horaris Espanyols (Arhoe), ha destacat en Les notícies del matí que "la conciliació no està renyida amb la productivitat" i que els estudis destaquen increments del 19% de la productivitat, rebaixa de l'absentisme laboral del 20% i "la millora del clima laboral i l'atracció del talent".
El president d'Arhoe ha explicat que a Espanya es treballa un excés d'hores, sobretot perquè no són hores productives. Així, critica que els horaris són molt rígids amb parades de dues hores de menjar que generen dues jornades, una al matí i una altra per a la vesprada. Segons indica, hi ha un 35% de la població, sense comptar la restauració i el comerç, que ix a les 7:30 de la vesprada i "això afecta l'atenció als fills i a la coresponsabilitat de l'home i la dona en el repartiment de les tasques, ja que la dona és la gran perjudicada d'aquests horaris".
A més, indica que hi ha més de 500.000 xiquets veient la televisió més tard de les 11 de la nit i "això és una barbaritat. "Els programes acaben a la una de la nit i la gent arriba cansada al treball o a estudiar", assenyala. Per això reivindica que la legislació sobre la racionalització dels horaris torne a l'agenda política perquè "es necessita un marc legal que pose les mesures concretes per a tindre un salari digne i temps per a descansar i viure".
És innegociable que qualsevol modificació horària signifique una rebaixa en els salaris dels treballadors
No obstant això, el president d'Arhoe afirma que és "innegociable" que qualsevol modificació horària signifique "una rebaixa en els salaris dels treballadors". Per això diu que cal anar amb compte amb el que es plantege, ja que si una persona guanya un salari mínim i li rebaixen 300 euros no arriba al final de mes i ha de buscar un altre treball". En aquest sentit, s'ha preguntat si moltes empreses implanten la jornada intensiva a l'estiu per què no l'estenen tot l'any.
Al voltant de l'aprovació del govern d'un pla pilot per a introduir la setmana laboral de quatre dies en algunes empreses, Casero ha destacat que aquesta possibilitat no ha d'afectar el sou dels treballadors. A més, ha dit que no es pot aplicar en tots els sectors i que caldrà analitzar els resultats d'aquest pla per a poder avançar.