Directes
Ara en la televisió
SOM COOP
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

José Vicente Oliver (UPV): "Els nostres models més desfavorables dibuixen un incendi de magnitud catastròfica"

El catedràtic d'Enginyeria Forestal adverteix que l'acumulació de massa forestal, per la falta de neteja, pot fer "inabordable" l'incendi de l'Alt Millars fins que no canvie la direcció del vent

El catedràtic d'Enginyeria Forestal de la UPV José Vicente Oliver / À Punt NTC

La història torna a repetir-se. Com va passar en el gran incendi forestal de l'estiu a Begís (Alt Palància), el foc avança per l'Alt Millars sobre una zona boscosa, amb un excés de massa forestal no netejada. Una situació que, combinada amb les altes temperatures i l'escassa humitat d'aquest dijous i el dèficit de pluges de l'hivern inquieta i molt veus expertes, com la de José Vicente Oliver. El catedràtic d'Enginyeria Forestal de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha advertit que "els models de simulació més desfavorables" amb què la universitat analitza la situació anticipen "un incendi de magnitud catastròfica". "Estem davant d'un incendi molt preocupant. És una zona molt abrupta, amb molt de pendent. Hi ha molts barrancs que encanonen l'avanç del foc. I estem en un moment de temperatures altes amb vent canviat, sobre vegetació seca", ha explicat a À Punt.

En opinió d'Oliver, en l'arrel del problema no hi ha tant les condicions atmosfèriques conjunturals, que agreugen la situació, com "l'acumulació de massa forestal a la zona i a l'interior de la Comunitat Valenciana, sense gestionar des de fa molts anys". "Fins a la serra d'Espadà hi ha molta zona continuada, amb poques zones d'oportunitat, pocs cultius i accessibilitat complexa [...] No tenim zones de defensa suficients per als efectius d'extinció, per l'abandó de l'activitat forestal i l'agrícola a la comarca", ha advertit.

Advertirem que la zona tenia un alt risc d'incendi forestal i, malauradament, la previsió s'ha complit

Recorda Oliver que el departament d'Enginyeria de la UPV va avisar de la situació, per l'acumulació de massa forestal a la zona resultant de les grans nevades del 2017, que plagaren d'arbres i branques trencades les comarques de l'interior castellonenc. "Anàvem advertint que la zona tenia un alt risc d'incendi forestal i, malauradament, la previsió s'ha complit."

En la situació actual, el catedràtic de la UPV convida a "encreuar els dits perquè no hi haja cap desgràcia" i esperar un canvi de vent. "Els incendis de gran virulència, amb condicions tan extremes, per molt que es compte amb els millors efectius d'extinció, pràcticament són impossibles de controlar (...) La societat ha de ser conscient que incendis com aquest poden ser inabordables", ha insistit en una entrevista a À Punt.

Cal ser conscient que incendis com aquest poden ser inabordables

En opinió d'Oliver "vivim en una situació de risc continuada" per l'acumulació de massa forestal. Insisteix per això en les mateixes recomanacions que s'hi va escoltar durant els grans incendis forestals de l'estiu: una política de gestió forestal sostenible per a la prevenció dels incendis, que combine l'aclariment rutinari de les zones boscoses amb iniciatives per a la revitalització de l'activitat socioeconòmica i agrícola en tots els pobles de muntanya, que contribuirien a retirar els excedents forestals.

"Disposem dels millors mitjans d'extinció. En som referència. Però si estem posant tots els recursos en el quiròfan i no invertim en centres d'atenció primària, és difícil actuar de manera eficaç", ha advertit en l'especial informatiu d'À Punt sobre l'incendi de l'Alt Millars.

l’Alt Millars

També et pot interessar