Els joves valoren "positivament" la llei de l'habitatge perquè fins ara ha sigut "un privilegi"
Ana Domínguez destaca que el debat sobre l'estat de la joventut de València abordarà temes com la preocupació per la salut mental o la mala imatge que es té dels joves
El Consell de Ministres aprova aquest dimarts la llei de l'habitatge que establirà preus límit en zones tensionades. La presidenta del Consell Valencià de la Joventut (CVJ) de València, Ana Domínguez, ha destacat en Les notícies del matí que l'emancipació i l'accés a l'habitatge és una de les principals preocupacions dels joves, per la qual cosa valora "molt positivament" la llei, ja que fins ara "l'habitatge ha sigut una ferramenta d'especulació i per als joves un privilegi".
Domínguez considera fonamental el fet que la llei establisca un dret social a tindre una llar digna, que fixe límits als preus encara que siga a posteriori i que l'habitatge amb caràcter general no supere el 30% dels ingressos de la unitat de convivència, tenint en compte que segons els estudis del Consell de Joventut d'Espanya "per a moltes persones suposa més del 80% del salari i això és insostenible".
Aquest serà un dels punts que abordarà aquesta vesprada el Consell de la Joventut de València en la tercera edició del debat sobre l'estat de la joventut. Un altre punt serà la imatge que és té de la gent jove en termes negatius, per exemple ara que el botellot s'ha convertit en un autèntic problema en moltes zones de la Comunitat Valenciana.
El problema del botellot
Ana Domínguez ha assenyalat que als joves els preocupa la imatge que es té d'ells i diu que "cal entendre que la joventut és molt diversa i no té res a veure la situació vital d'una persona de 15 anys i una de 30 i les dues són joves".
Per a la presidenta del CVJ de València, no tots els joves responen a aquesta imatge i ha defensat que s'aborde el problema des d'una "perspectiva integral". Encara que hi haja comportaments irresponsables, indica que cal entendre que "molts acudeixen al botellot perquè no tenen una altra opció econòmicament i, per tant, "cal treballar per un oci saludable alternatiu que siga accessible a tots".
Estudi "Polítiques públiques de joventut"
Els joves reclamen a l'Ajuntament de València accions coordinades en favor de la salut mental, ofertes de formació i ocupació, especialment per als que es troben fora del sistema educatiu i laboral, i ofertes d'oci estables i gratuïtes, també a favor d'un oci nocturn saludable. Així es recull en les conclusions de l'estudi "Polítiques públiques de joventut a la ciutat de València per a afrontar la crisi derivada de la pandèmia", que es va presentar aquest dilluns.
El treball està promogut pel Consell Valencià de la Joventut (CVJ) amb el suport de la Regidoria de Joventut i el finançament de la Conselleria de Participació. En total, s'han recollit 52 propostes a partir de les entrevistes realitzades a més de 2.000 persones entre 18 i 30 anys de la capital valenciana.
Entre les propostes que ja s'estan duent a terme, l'edil de Joventut, Maite Ibáñez, ha anunciat la posada en marxa d'un nou programa que oferirà activitats grupals a l'aire lliure com a complement d'oci saludable i n'estudiarà l'oferta en la franja nocturna. Així mateix, considera "molt important impulsar accions en els tretze centres de Joventut de València i acordar convenis amb les universitats, perquè els joves puguen realitzar pràctiques d'estudi. Els joves reclamen pràctiques remunerades.
Aval jove per a la hipoteca
Ana Domínguez ha ressaltat altres propostes com la de posar en marxa un "aval jove" encaminat a finançar el 20% de la hipoteca que no cobreix el banc en el cas de "joves amb capacitat econòmica, però sense estalvis", perquè "puguen accedir a la compra d'un habitatge".