Juana Crespo: “Els hàbits de vida i el consum de plàstics ens estan portant a ser estèrils”
Segons destaca la metgessa, el 20% de les parelles en edat reproductiva tenen problemes per a concebre
"La fertilitat en els últims trenta anys ha disminuït d'una manera brutal". És la conclusió a la qual arriba Juana Crespo, metgessa valenciana especialista en reproducció assistida.
Aquesta caiguda en picat de les taxes de fertilitat, que afecta tant homes com dones, podria explicar-se, segons indica, en part per la sobreexposició a les partícules de plàstic presents en envasos, productes cosmètics o, inclús, en els medicaments. "Hem trobat microplàstics en les placentes, hem trobat microplàstics en l'endometri. Clar, la fertilitat en els últims 30 anys ha disminuït d'una manera brutal", matisa Crespo.
"Els components que tenen els microplàstics són disruptors endocrins", explica Crespo. És a dir, substàncies químiques que afecten negativament la producció d'hormones. Segons destaca la metgessa, en homes afecta la secreció de testosterona i disminueix el nombre d'espermatozoides, mentre que en les dones, a part de reduir la producció hormonal, afecta la qualitat ovular.
Això fa que cada vegada més persones hagen de recórrer a la reproducció assistida. "El 20% de les parelles en edat reproductiva tenen problemes i açò no fa més que avançar", alerta Crespo. "Pensem que els hàbits de vida i el consum de plàstics ens estan portant a ser estèrils", conclou.
De fet, Crespo alerta que, si no es prenen mesures mediambientals, en vint anys la major part de la població mundial podria patir esterilitat.