Directes
Ara en la televisió
VALÈNCIA ÉS MÚSICA

Juny acaba amb la tranquil·litat pandèmica

El mes finalitza amb vora 8.000 casos confirmats, un miler més que al març, quan es va invertir la tendència ascendent

Un home amb mascareta camina davant d'una obra de l'artista Sentydo ART / Eloy Alonso (Efe)

Juny ha sigut el mes que ha frustrat l'esperança de mantindre la posició privilegiada que ostentàvem al maig com a una de les regions d'Europa amb millors dades de coronavirus. Després de quasi tres mesos amb una mitjana setmanal de contagis per davall dels 200, i una incidència acumulada inferior als 50 casos per cada 100.000 habitants, la tendència ha canviat de manera sobtada.

El punt d'inflexió es va produir a meitat de mes, moment en què la ràpida expansió del virus entre la població no vacunada, va incrementar la taxa de positivitat de manera exponencial en només dues setmanes. Concretament, l'última setmana ha sigut clau: els contagis s'han triplicat, i hem acabat el mes amb una mitjana en set dies de 509 casos, 329 més que una setmana abans.

De fet, el mes de juny ha acabat amb un total de 7.924 contagis, una xifra que supera en 1.080 positius els contagis del mes de març (6.894). Eixe mes va marcar l'inici de la tendència a la baixa dels positius, que ara es trenca.

Si s'analitza l'evolució de la incidència acumulada en 14 dies, s'evidencia que els contagis van baixar de manera progressiva des de gener entre els grups de població de més edat a un ritme proporcional a l'avanç de la campanya de vacunació. Però la pujada dels indicadors d'expansió del virus ara es produeix de forma molt més accelerada, es concentra en la població al voltant de la vintena i coincideix en el temps amb la relaxació de les mesures sanitàries.

Aproximadament 15 dies després de la fi del toc de queda es produeix el canvi de tendència en la mitjana Valenciana, però en el cas de la població de 10 a 29 anys, és ja després de la fi del confinament perimetral quan comença a comprovar-se una lleugera pujada en els positius diaris. A partir del dia 20 de juny, menys de dues setmanes després de l'alçament del toc de queda, la incidència es dispara.

Els botellots massius, les festes il·legals i el descontrol en els primers grans esdeveniments musicals van fer saltar les alarmes per l’expansió del virus i la possibilitat que es disseminaren les noves variants a partir de la meitat de mes. Però han sigut els brots d'origen social, que han conegut les autoritats sanitàries en les últimes dues setmanes, els que han incrementat els contagis fins a xifres properes a les de febrer de 2021, quan cuejava una virulenta quarta onada. El brot més gran, originat en els viatges de fi de curs a Mallorca entre els dies 18 i el 23, han causat prop de 90 contagis a la Comunitat Valenciana.  

El macrobrot originat a Mallorca ha sigut el responsable de 1.167 positius en tot Espanya / Lavandeira jr (Efe)

Si bé és cert que els indicadors epidemiològics mostren una tendència preocupant, la situació dels hospitals valencians no ha canviat de manera tan significativa, i la letalitat de la Covid és cada vegada inferior. 19 persones han perdut la vida durant el mes de juny, una xifra que contrasta amb els prop de 2.000 morts que van deixar gener o febrer.

Amb 120 hospitalitzats, 17 d'ells a les unitats de cures intensives, la Comunitat Valenciana manté la seua taxa d'hospitalització quasi un punt percentual per davall de la mitjana espanyola, i la d'ocupació de llits d'UCI quasi cinc punts.

La concentració del virus en una població cada vegada més jove està darrere d'aquests bons indicadors assistencials, i ha permés que la valoració del risc que fa el Ministeri de Sanitat no haja pujat a la Comunitat Valenciana. Dos dels indicadors corresponents al bloc de transmissió, la incidència acumulada en 14 i en 7 dies, estan ja en nivell mitjà, i un altre, el de positivitat, a menys d'un punt percentual de passar de baix a mitjà. Un increment en les hospitalitzacions podria implicar que la Comunitat Valenciana passara a risc mitjà.

Indicadors del nivell de risc el 30 de juny

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va recordar aquest dimarts que tot i que la major part dels joves contagiats són asimptomàtics, una vintena han hagut de ser hospitalitzats en la darrera setmana, i un jove de només 18 anys va ingressar a l'UCI.

A causa de la preocupació per l'augment de contagis entre la població més jove, el Consell ha decidit avançar la vacunació del grup de 30 a 39 anys al dilluns que ve, 12 dies abans del que estava previst.

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes també han debatut aquesta setmana la possibilitat d'avançar la vacunació en la franja de 20 a 30 anys, però han decidit mantindre l'estratègia, almenys, una setmana més. La immunització d'aquests dos grups és en aquests moments prop del 5%, enfront del quasi 65% de la resta de la població.

També et pot interessar