Els juristes valencians protesten al Congrés pel bloqueig a la reforma per a recuperar el dret civil: "Ha d'arribar abans que acabe la legislatura"

José Ramón Chirivella, president de l'AJV, considera que el retard de quasi tres anys suposa una "deslleialtat institucional" i insisteix que "ara és el moment oportú"

Concentració a les portes del Congrés, aquest dimecres
Concentració a les portes del Congrés, aquest dimecres / À Punt NTC

Trenta-tres mesos. Dos anys i nou mesos d'espera. És el temps que porta encallada la petició per a la reforma constitucional que permetrà recuperar el dret civil valencià, encara pendent de tramitar-se en el ple del Congrés. Un retard que l'Associació de Juristes Valencians (AJV-VAL) considera "una deslleialtat institucional" per part de la cambra a la societat valenciana, ja que la proposta compta amb un "suport absolut" del municipalisme, col·lectius socials i les Corts.

Per a tractar de revifar el procés i denunciar la tardança, l'entitat que engloba els juristes valencians ha convocat una protesta a les portes del Congrés, a Madrid, que ha reunit representants del teixit empresarial, diversos partits polítics i de la societat civil. En declaracions a Les notícies del matí, José Ramón Chirivella, que és el president d'AJV, ha considerat que ara és el moment ideal per a escometre la reforma, ja que està en marxa una altra per a modificar l'article 49 de la carta magna que pretén corregir el terme disminuïts, al·ludint a persones amb discapacitat. "El moment és absolutament oportú, sobretot perquè estem acabant la legislatura i hem de fer-ho. Si no, passaran molts anys sense que puguem tindre una competència que és molt útil per als valencians", ha assenyalat en referència al dret civil.

Chirivella ha criticat el bloqueig que ha patit sistemàticament la recuperació d'aquesta competència, reconeguda des de 2006 en l'Estatut d'Autonomia valencià, quan es tracta d'una proposa amb un "suport ampli". "No pot ser que una comunitat autònoma demane una qüestió tan rellevant des del punt de vista estatutari no es desplegue", ha opinat, per a denunciar després la "despreocupació absoluta" que han mostrat els grups parlamentaris del Congrés. Fins i tot, ha dit, els que veuen amb bons ulls la reforma, principalment PSOE i PP. En aquest sentit, ha fet una crida a Ximo Puig i a Carlos Mazón per a "demostrar" la capacitat d'influència que tenen davant de les direccions nacionals dels seus partits a Madrid.

Document
Carta del president de les Corts a la presidenta del Congrés perquè reactive la reforma constitucional del Dret Civil Valencià
Consulta'l

Per això, els insta a donar suport a l'esmena que el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha registrat en la comissió constitucional per tal d'afegir la reforma del dret civil valencià a la de l'article 49. "Els valencians no podem esperar més", ha insistit el jurista, que ha recordat que a hores d'ara sis autonomies més sí que han pogut recuperar aquesta competència. Quinze milions de persones a Espanya que ara mateix tenen dret civil propi, ha precisat.

Segons ha recordat, el dret civil valencià prové dels furs promulgats amb la reconquesta de Jaume I i regula qüestions relacionades amb el dret successori, les unions de fet, la custòdia compartida o el règim de separació de béns. "És molt important tindre la capacitat legislativa civil per a donar un millor tractament a les persones", ha subratllat.

També et pot interessar

stats