La justícia diu que el campanar de Benicarló és propietat de l'Ajuntament

El jutjat de primera instància número 3 resol a favor de l’Ajuntament i condemna el bisbat de Tortosa a cancel·lar la inscripció que tenia al seu nom en el Registre de la Propietat 

 

Imatge de l'esglesia i del campanari de Benicarló
Imatge de l'esglesia i del campanari de Benicarló / Benicarló Travel

L'Ajuntament de Benicarló és el legítim propietari del campanar i de la via pública que separa la torre de l'Església de Sant Bartomeu. Així ho ha resolt el jutjat de primera instància número 3 de Vinaròs, que condemna el bisbat de Tortosa a cancel·lar la inscripció del campanar a nom seu en el Registre de la Propietat i a pagar les costes del juí.

La sentència ha estat dictada en primera instància, de manera que el bisbat pot recórrer davant de l'Audiència Provincial. L'alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, s'ha mostrat molt satisfeta per la sentència, “que demostra el que sempre havíem assegurat des de l'Ajuntament i confirma que la ciutat de Benicarló és la propietària legítima del campanar”. Un litigi que no és l'unic a la Comunitat Valenciana.

Xaro Miralles ha agraït a totes les persones que, des del primer moment, han donat suport a la demanda, des dels grups polítics municipals i exalcaldes fins als tècnics municipals, serveis jurídics de l'Ajuntament de Benicarló i a l'historiador Juan Luis Constante, autor de l'informe pericial.

La sentència considera rellevant el fet que durant la restauració de l'església amb motiu de l'exposició de la Fundació La Llum de les Imatges, no es va incloure el campanar perquè no era propietat de l'Església.

La sentència reconeix la propietat municipal del campanar i assenyala que tant l'ús com el manteniment de l'edifici han estat responsabilitat de l'Ajuntament, "sense oposició per part del bisbat". "El seu ús i manteniment han anat a càrrec de l'Ajuntament, un fet que demostra la seua possessió pública, pacífica i ininterrompuda durant més de 30 anys".

Paral·lelament, la sentència considera rellevant el fet que durant la restauració de l'església amb motiu de l'exposició de la Fundació La Llum de les Imatges, no es va incloure el campanar perquè no era propietat de l'Església.

El bisbat de Tortosa pot recórrer contra la sentència

La jutgessa considera acreditat tant el requisit d'identificació com el títol de domini i, per tant, considera l'Ajuntament de Benicarló com a propietari legítim del campanar. La sentència ha estat dictada en primera instància i, per tant, el bisbat de Tortosa pot recórrer la sentència davant de l'Audiència Provincial de Castelló en un termini de vint dies.

Les immatriculacions eclesiàstiques són tema de debat en conéixer-se que hi havia una llei hipotecària franquista, de l'any 1946, que sumava als privilegis de l’Esglèsia catòlica la possibilitat de registrar com a propis béns immobles sense demostrar els drets de propietat. Segons la norma, només calia la firma d’un bisbe, que feia les funcions de notari. I entre el 1996 i el 2015, una reforma de la norma va ampliar el dret als temples de culte. Un gest de l’executiu de José María Aznar que va suposar el registre de milers d’edificis i santuaris a nom de l'Esglèsia catòlica. 

També et pot interessar

stats