La justícia dona llum verda per a disparar la mascletà a Madrid Río

La protectora animal estudia recórrer contra la decisió i acusa l'Ajuntament de Madrid d'incomplir procediments administratius

Almeida i Català, durant la signatura del protocol en matèria de promoció turística a Fitur
Almeida i Catalá, durant la signatura del protocol en matèria de promoció turística a Fitur / A. Pérez Meca (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
16 de febrer 2024 - 15:04 Actualitzat: 17 de febrer 2024 - 07:35

La mascletà promesa per l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, farà tremolar Madrid Río aquest diumenge. Després de dies de polèmica, el jutjat contenciós administratiu número 8 de la ciutat ha donat permís per a celebrar l'esdeveniment pirotècnic, com era la intenció inicial dels promotors. Considera que no hi ha perill que afecte negativament la fauna i la flora del riu Manzanares. Més de 300 quilos de pólvora a càrrec de l'empresa Pirotecnia Valenciana retronaran des del madrileny pont d'El Rey i donaran el tir d'eixida a les Falles de 2024.

En una resolució emesa aquest divendres, la magistrada titular de la sala desestima la denúncia d'una protectora d'animals, que demanava suspendre preventivament la mascletà, i finalment no adoptarà cap mesura cautelar perquè valora que no està justificada. Havia donat de termini a l'Ajuntament de Madrid fins aquest divendres a les 11:00 perquè presentara al jutjat tota la informació acreditant que l'acte faller, que també ha rebut l'aval de la delegació del govern aquest divendres, no perjudicarà l'entorn natural des d'on es dispararan els coets.

En l'escrit, la jutge addueix que l'entitat recurrent no ha acreditat “en absolut” l'esgotament de la via prèvia administrativa i argumenta que el seu escrit a la Comunitat de Madrid del 13 de febrer no està “complet” ni “permet comprovar” la pertinença de la paralització de la mascletà pel possible mal ambiental a la zona. Per això, advoca per la “inadmissibilitat de la mesura cautelaríssima interessada” que “no és possible adoptar sinó en relació amb resolucions que hagen esgotat la via administrativa", de conformitat amb el que es disposa en els articles 69 i 25 de la llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

La magistrada, que subratlla la “demora” de la sol·licitud de suspensió a “tan sols cinc dies abans de la data programada”, assenyala també que els informes presentats han sigut elaborats per “entitats o organitzacions no imparcials” que no aporten “un principi de prova acceptable que l'execució de l'esdeveniment haja de crear una situació irreversible, ni la producció de danys o perjuís”.

Afig, a més, que l'Ajuntament de Madrid, organitzador de l'esdeveniment, ha adjuntat “una sèrie de documents acreditatius de la tramitació administrativa i de seguretat que s'ha seguit en l'organització i desenvolupament dels esdeveniments de mascletaes, en altres zones del territori nacional amb alta i qualificada protecció mediambiental”, com és el parc natural de l'Albufera (València), així com un informe ambiental. Segons la jutge, el Consistori també ha aportat l'autorització de la direcció general de Sostenibilitat i Control Ambiental per a la “superació dels límits dels nivells sonors establits”.

Va ser durant les Falles del 2023 quan Almeida es va llançar a anunciar, des de València i en plena campanya preelectoral, una mascletà a la capital d'Espanya si la candidata del seu partit (PP) a l'Ajuntament de València, María José Catalá, esdevenia alcaldessa en les eleccions del 28 de maig, com finalment va passar. Des d'aleshores els dos governs municipals populars s'han implicat activament en la difusió i organització de la disparada, que defensen com una manera de dur les Falles, declarades patrimoni immaterial de la humanitat, a la capital d'Espanya per primera vegada.

L'elecció de la data per al gran esdeveniment i el lloc on s'ubicaria no es van desvelar fins fa unes setmanes, i quasi des del principi van alçar polseguera. La proximitat del pont d'El Rey al riu Manzanares, on habiten centenars d'aus, i al parc natural de Casa de Campo, declarat bé d'interés cultural, ha generat el rebuig immediat d'associacions veïnals i organitzacions ecologistes i animalistes com Ecologistes en Acció o SEO Bird Life. Una protectora d'animals va fer el pas de dur l'assumpte als tribunals per a intentar parar la disparada, un intent que finalment no ha prosperat.

Ecologistes en Acció avisa que la mascletà podria produir "alteracions importants" sobre el "valuós ecosistema fluvial existent" en el tram del riu Manzanares des d'on es dispararà, i que els efectes "repercutiran tant sobre les aus que l'habiten com sobre la vegetació de ribera".

L'embolic també ha botat a l'àmbit polític. Els partits de l'esquerra madrilenya —PSOE i Més Madrid, que són oposició al govern d'Almeida— han eixit en tromba a criticar la mascletà, que han arribat a titllar de "muntanya de petards". També el fet que es faça un dispendi públic —costarà al consistori madrileny uns 46.000 euros— per a pagar un acte que consideren "electoral" i del Partit Popular. Igualment, des del PSPV i Compromís han carregat contra la iniciativa, ja que consideren que és un capritx polític. L'alcaldessa de València, María José Catalá, eixia en defensa de l'espectacle argumentant que l'esquerra madrilenya i valenciana tenen "una postura cateta". La iniciativa forma part d'un protocol de promoció turística signat pels ajuntaments de la capital espanyola i el de València el mes passat a la Fira Internacional de Turisme (Fitur) per a difondre les Falles.

Salvando Peludos acusa l’ajuntament d’incomplir els procediments administratius

En fer-se pública la resolució, la protectora animal Salvando Peludos ha lamentat la decisió de la jutgessa i ha avançat que estudia recórrer contra l'acte. En un comunicat, han assegurat que respecten la decisió, però no la comparteixen i asseguren que és el mateix Ajuntament de Madrid qui ha incomplit els procediments administratius. 

"Malgrat la tristesa davant de la resolució judicial, sí que estem satisfets en comprovar com la majoria de la població comparteix els objectius de la protecció dels animals i dels ecosistemes com un assumpte de primer orde", subratllen.

Per a explicar la decisió judicial, l’advocada especialista en Dret Animal, Lola García, i el president de Salvant Peluts, Fernando Sánchez Ocaña, han tingut una conversa en directe en Instagram on s’han mostrat clarament decebuts. L’advocada ha retret que la justícia considere que no han esgotat el tràmit administratiu quan el consistori “s’ha saltat totes les regles del joc”. “En aquest cas es tracta d’una decisió unilateral de l’alcalde, no s’ha fet en un ple ni s’ha licitat un contracte”, ha detallat. 

Pel que fa al president de la protectora, ha assegurat que té un sentiment agredolç: diu que està trist perquè tenia l’expectativa de poder paralitzar la mascletà, però, d'altra banda, es mostra satisfet per haver aconseguit posar en el centre del debat l’impacte de la pirotècnia en els animals. “Totes les accions deixen un fons de consciència ambiental, necessari perquè finalment puguem assolir un canvi en la societat”, ha manifestat.  

També et pot interessar

stats