El jutge demana al Suprem que investigue el "paper principal" d'Ábalos en el cas Koldo

Ismael Moreno ha elevat una exposició raonada en este sentit després que la Fiscalia ho demanara fa una setmana

L'exministre de Transports i diputat del Grup Mixt José Luis Ábalos
L'exministre de Transports i diputat del Grup Mixt José Luis Ábalos / À Punt NTC

El jutge Ismael Moreno ha elevat una exposició raonada al Tribunal Suprem perquè investigue l'exministre de Transports, exsecretari d'organització del PSOE i diputat per València José Luis Ábalos. Considera que hi ha "indicis fundats i seriosos" que va tenir un "paper principal" en el conegut com a cas Koldo.

La petició de Moreno es fa pública set dies després que la Fiscalia Anticorrupció considerara que existeixen indicis de delicte en l'actuació d'Ábalos per la seua presumpta intervenció en el denominat cas Koldo, i demanara al jutge que es dirigira al Suprem per a poder investigar-lo, ja que és l'únic competent en casos d'aforats.

Esta petició venia de la mà de l'informe en què la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va plantejar al jutge que porta el cas en l'Audiència Nacional la necessitat d'investigar l'exministre valencià i ara diputat en el grup Mixt del Congrés pels indicis del seu "paper rellevant" en la trama. Arran d'eixe informe, el jutge va demanar a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que certificara si Ábalos gaudeix ara per ara de la "condició de diputat".

En els últims dies s'ha fet públic que en el mateix escrit de l'UCO s'indicava que un xalet, pel qual Ábalos hauria fet transferències de 5.000 i 2.500 euros, podria haver sigut un obsequi cap a l'exministre i que, si bé va ser suposadament el va usar ell, el va pagar en gran part la mercantil Have Got Time. Eixa companyia, segons els indicis de la Guàrdia Civil, la controlava "de manera real" l'empresari Claudio Rivas, el soci Víctor de Aldama —aconseguidor de la suposada trama—.

Contractes en la compra de mascaretes de més de cinquanta milions d'euros

El Tribunal Suprem és l’òrgan competent per a investigar José Luis Ábalos, ja que és l'únic que pot fer-ho en el cas de les persones amb condició d’aforades. El PSOE va suspendre al febrer la militància de l'exsecretari d’organització del partit, després que es fera pública la suposada implicació del seu exassessor Koldo García en una trama per a beneficiar-se de la compra de mascaretes higièniques per contractes de més de cinquanta milions d'euros en el pitjor moment de la pandèmia de covid.

Arran de la investigació, la Fiscalia va manifestar que tenia pocs dubtes que es tractara d'una “organització criminal”, que es va crear per a aconseguir contractes públics i que Koldo García va cobrar per a “mediar i aconseguir” adjudicacions, que després va intentar “ocultar” per a evitar la traçabilitat. Així ho va fer constar en la querella que va presentar el 2022 contra set persones, entre les quals figuren l'expresident del Zamora CF, Víctor de Aldama, i l'empresari Íñigo Rotaeche.

També et pot interessar

stats