El jutge que investiga l'incendi de Campanar cita com a testimonis la Policia Científica i el cap de Bombers

El 15 d'octubre haurà d'acudir al jutjat a declarar per a ratificar l'informe elaborat al març d'enguany i, si és el cas, respondre a aquells aclariments i precisions efectuades per les parts

Façana dels dos blocs arrasats per l'incendi de Campanar, sis mesos després dels fets
Façana dels dos blocs arrasats per l'incendi de Campanar, sis mesos després dels fets

El jutjat d'instrucció número 9 de València, que investiga l'incendi de dos blocs de cases al barri de Campanar, en el qual el mes de febrer passat van perdre la vida deu persones i que va deixar centenars de famílies sense casa, ha citat a declarar als primers testimonis: la Policia Científica i el cap dels Bombers municipals.

El 15 d'octubre haurà d'acudir al jutjat a declarar, en qualitat de testimoni, el comissari, cap de la Brigada Provincial de Policia Científica de la prefectura superior de policia de la Comunitat, per a ratificar l'informe elaborat al març d'enguany i, si és el cas, respondre a aquells aclariments i precisions efectuades per les parts. A més, el mateix dia hauran d'acudir al jutjat, en qualitat de perits, cinc tècnics policials que van elaborar i van emetre l'informe d'investigació de l'origen i causes de l'incendi. L'informe policial apuntava que l'incendi va tindre un "únic i principal" focus de foc en el frigorífic situat en la cuina de l'habitatge número 86 de la huitena planta de l'edifici, situat al carrer Poeta Rafael Alberti. Des d'este punt, el foc es va propagar a la resta de l'immoble.

La Policia, en el seu informe, assenyalava sobre la font d'ignició que tot semblava indicar que podria haver-hi hagut una incidència a la zona posterior del frigorífic. Els investigadors van dur a terme un examen detallat del cablejat i les connexions que no van ser destruïdes, sense descobrir, aparentment, cap senyal de curtcircuit o mal funcionament. No obstant això, l'informe advertia que no es podia ser categòric a l'hora de descartar l'origen elèctric del succés.

D'altra banda, el jutge ha citat el dia 22 d'octubre, també com a testimoni, al cap del cos de Bombers de l'Ajuntament de València amb relació a la intervenció efectuada en l'edifici del carrer Rafael Alberti número 2 la vesprada de l'incendi i respecte als protocols d'extinció d'incendis a la ciutat remesos per este organisme.

Seran les primeres testificals després que el 25 de juny passat l'Audiència ordenara al jutjat reobrir la causa després del sobreseïment decretat el 8 de març i confirmat el 2 d'abril per la primera instància judicial. L'instructor va arxivar inicialment el procediment en descartar la policia un origen delictiu en el foc i amb un informe inicial de la Brigada Provincial de Policia Judicial de València que va comunicar el 6 de març al jutjat que les primeres investigacions permetien descartar l'origen criminal o delictiu de l'incendi dels edificis. Però les defenses d'afectats van recórrer contra la decisió, i s'hi van adherir el ministeri fiscal i altres parts, entre elles, l'Associació de Residents Damnificats per l'Incendi de Campanar (Ardic) i la Comunitat de Propietaris del carrer Rafael Alberti, 2.

Després d'estudiar el cas, l'Audiència va considerar que s'havia de continuar la tramitació de diligències prèvies atés que, entre altres raons, l'òrgan instructor no havia esgotat totes les vies d'investigació respecte al mateix edifici: si tenia les llicències, si els materials emprats per a la construcció van contribuir a la propagació del foc, si complien o no la normativa exigida en eixe moment, així com els administradors de l'empresa constructora, manteniment, i altres dades d'interés per a aclarir els fets.

En esta línia, subratllava que era precisament la pràctica de les diligències la finalitat de la fase d'instrucció. Per tant, entenia que no resultava assumible que es tancara la instrucció sense que pel jutjat d'instrucció es practicaren totes les diligències que foren necessàries per a determinar i aclarir totes les circumstàncies que van envoltar el sinistre.

També et pot interessar

stats