Jutgen a València dos neonazis per amenaçar de mort un activista LGTBI

Lambda reclama procediments més àgils per a investigar els qui estan darrere de les amenaces anònimes i que no hagen de passar set anys per a jutjar casos com el de Fran Pardo

Algunes de les amenaces que va rebre l'afectat a través de les xarxes socials
Algunes de les amenaces que va rebre l'afectat a través de les xarxes socials / À Punt NTC

La Ciutat de la Justícia de València acull aquest dimecres el juí contra dos neonazis que, presumptament, van amenaçar a través de missatges en les xarxes socials Fran Pardo, un activista LGTBI. El juí arriba set anys després que aquest jove fora amenaçat de mort en reiterades ocasions, i amb la petició de la Fiscalia de Delictes d’Odi d’any i mig de presó per als acusats.

El juí se celebra aquest dimecres després d’ajornar-se en dues ocasions. Durant tot aquest temps, el xic amenaçat ha hagut de conviure amb la por que les amenaces que els dos acusats li van fer arribar per Twitter i Instagram entre 2013 i 2015 es compliren.

“Assumeixes que en qualsevol moment pots estar en perill perquè hi ha persones que estan dient-te que et volen matar, no pots anar pel carrer sense pensar en això. Les amenaces et condicionen totalment i has de renunciar a part de la teua llibertat per a preservar la teua integritat”, explicava la víctima a À Punt.

Per a Fran Fernández, el coordinador general de Lambda, col·lectiu per la diversitat sexual de València, tot i el retard en la celebració del juí, aquest suposa, d’una banda una mena de reparació del dany per a l’afectat i, de l'altra, permet enviar un missatge a tota la societat.

“Fins que la víctima no veu una sentència no pot començar a tancar la ferida, a més amb el juí es diu a tota la societat que les amenaces no queden impunes, que no són gratuïtes i que amenaçar té unes conseqüències”, explicava Fernández durant una entrevista en Les noticies del matí.

Les amenaces que va patir Fran s’amagaven, a més, darrere de l’anonimat. Per això aquest dimecres seuen al banc dels acusats només dues persones, les que han pogut ser identificades.

Tot i el retard a fer el juí per aquest cas, l’afectat feia en À Punt una lectura positiva pel que fa a la sensibilitat per a identificar aquestes amenaces i la determinació per a denunciar-les. Ell creu que la por dels primers anys s'ha tornat en determinació per a denunciar l'assetjament al col·lectiu LGTBI.

En opinió del coordinador de Lambda, siga quin siga el resultat del juí, “no serà una justícia justa, ni per als afectats ni per als agressors”. Fernández confia que, en set anys, els autors del presumpte delicte hagen pres consciència del que han fet i, pel que fa a la investigació, ha reclamat procediments més àgils per a aclarir qui està darrere de les amenaces que s’emeten en les xarxes socials.

“La justícia ha de ser més àgil, l’anonimat dificulta tot el procediment i és molt costós, però hem de trobar alguna fórmula, potser recórrer als mecanismes que ja tenen habilitades les xarxes socials per a identificar els delictes d’odi, perquè tot el procés siga més ràpid i els delictes d’odi puguen arribar abans a la justícia”, argumentava durant la seua intervenció en À Punt. 

També et pot interessar

stats