Directes
Ara en la televisió
ZERO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

La jutgessa de la dana cita a declarar com a testimonis el president de la CHX, l'excap dels bombers provincials i onze persones més

La instructora de la causa penal acorda també les testificals de diversos alts càrrecs d'Emergències i les alcaldesses de Paiporta, Catarroja i Sedaví

Miguel Polo i José Miguel Basset, en una imatge d'arxiu
À Punt NTC @apuntnoticies
24 d'abril 2025 - 15:10 Actualitzat: 24 d'abril 2025 - 17:47

La titular del jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Catarroja, que investiga la gestió de la dana del 29 d'octubre per la via penal, ha citat a declarar com a testimonis tretze persones més en el procés, entre les quals figuren el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo, i qui era cap del Consorci Provincial de Bombers de València el dia de la catàstrofe, José Miguel Basset —recentment jubilat—. Sobre Polo, a més, la instructora rebutja citar-lo com a investigat en la causa atés que "no concorren indicis de delicte que justifiquen l'atribució d'esta condició".

En una interlocutòria coneguda este dijous, la magistrada Nuria Ruiz Tobarra acorda també les declaracions testificals dels alts càrrecs d'Emergències Jorge Suárez (subdirector), Alberto Javier Martín (director general) i Immaculada Piles (cap de servei de coordinació de l'112). I crida, a més, les alcaldesses de Paiporta i Catarroja, Maribel Albalat i Lorena Silvent, així com l'alcalde de Sedaví, Josep Francesc Cabanes.

Les noves citacions acordades per la instructora de la dana impliquen que el cap de la CHX, Miguel Polo, serà el segon membre relacionat amb l'administració estatal que haurà de declarar en seu judicial en el marc de la causa, després que el 14 d'abril ho fera la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, també en qualitat de testimoni. La jutgessa, que des del principi de la instrucció ha mantingut que la competència d'Emergències i Protecció Civil és exclusivament autonòmica, s'ha oposat diverses vegades a incloure Bernabé entre els investigats, com demanen algunes acusacions particulars. El procés, que de moment té dos únics investigats —l'exconsellera titular d'Emergències Salomé Pradas i el secretari autonòmic del ram, Emilio Argüeso— està obert per possibles delictes d'homicidi i lesions imprudents per la mort de 228 persones en la catàstrofe.

Des dels primers moments de la catàstrofe, el govern valencià apuntà a la falta de dades relatives als cabals dels barrancs, especialment del de Poio, responsable de les inundacions a Xiva i l'Horta Sud, i ha acusat reiteradament la CHX d'una presumpta "apagada informativa" en els moments més crítics d'aquell 29-O, entre les 16:13 i les 18:42 hores. Polo, que ha intentat mantindre's en un pla discret estos mesos i evitar exposicions públiques, s'ha defensat dels atacs i ha reiterat la CHX no és responsable de l'ocorregut: "Tenim clar que no som els responsables i crec que tot el món sap el que no es va fer", va dir durant una visita a Torrent el 29 de gener.

El cap provincial dels bombers, Basset, és, d'altra banda, un dels tècnics assenyalats pel Consell com les persones que prengueren decisions durant els primers dies de la tragèdia. El passat 11 de febrer, la vicepresidenta i portaveu del Consell, Susana Camarero, va apuntar l'exresponsable del consorci com el director operatiu de l'emergència en el primer Cecopi constituït la vesprada del 29 d'octubre i li va atribuir les decisions de com distribuir els recursos en els moments inicials per a desmarcar-se del rebuig per part d'Emergències dels oferiments d'ajuda d'altres regions.

La jutgessa manté Emilio Argüeso com a investigat

Així mateix, en una altra de les resolucions conegudes este dijous, la jutgessa ha considerat també que l'exsecretari autonòmic d'Emergències Emilio Argüeso ha de continuar com a investigat en la causa, i ha desestimat així el recurs de reforma interposat pel mateix Argüeso, que demanava ser considerat només un testimoni. La decisió de la jutgessa és contrària a la posició de la Fiscalia, que fa un parell de setmanes, va rebutjar que Argüeso continuara com a investigat en la causa.

La jutgessa també ha rebutjat, "perquè atemptaria contra la llibertat de premsa", investigar la filtració del registre de telefonades de Salomé Pradas, que es va fer públic dimarts. Afirma que ni el seu jutjat ni el procediment que instrueix poden determinar quines són les persones responsables de la filtració i que “manca dels mitjans tècnics que pogueren permetre posar les marques d’aigua en els documents sense que es puga restringir l’accés a la documentació del jutjat respecte de les parts personades”. Pradas havia demanat que s’investigara l’origen de les filtracions esta setmana.

A més, la instructora ha admés la querella interposada per un particular per a personar-se com a acusació particular contra les dos persones actualment investigades en la causa —Pradas i Argüeso—, però ha inadmés la part en la qual el mateix particular demanava investigar també el president de la Generalitat, Carlos Mazón, atesa la condició d’aforat.

Finalment, ha admés la personació com a acusació popular de Compromís i del sindicat Intersindical Valenciana, prèvia consignació de fiança per import de 6.000 €, en el termini de deu dies hàbils en ambdós casos. Una vegada es formalitze està tràmit, s’uniran a la resta de partits polítics que la jutgessa ha permés que es personen en la causa el PSPV-PSOE, Vox, Podem i Ciutadans. No va admetre, però, la personació de la Generalitat, afirmant que “no té cabuda” en este moment processal.

Dana 2024 Investigació dana

També et pot interessar