Les jutgesses representen el 59,2% de la carrera judicial a la Comunitat Valenciana
Els magistrats són més nombrosos en audiències, jutjats del contenciós o el registre civil
Les dones representen el 59,2% de la carrera judicial en la Comunitat Valenciana. La majoria ocupen càrrecs en els jutjats de primera instància i instrucció (on hi ha 75) i en primera instància (on hi ha 62), segons les dades donades a conéixer aquest dimecres pel servei d'estadística del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). En canvi, els homes són el 40,8%; la majoria d'ells treballen en òrgans com les audiències provincials, el Tribunal Superior de Justícia, els jutjats contenciosos administratius i mercantil o registre civil. Segons aquestes xifres, estem per damunt de la mitjana nacional, on la proporció situa les dones en el 57,2% dels llocs de treball.
La majoria de les dones, en els trams d'edat més joves
Per a les dones de la judicatura, l'edat mitjana se situa en 51,8 anys i tenen 20,8 anys d'antiguitat; els homes tenen una edat mitjana de 54,1 i una carrera d'uns 22,8 anys.
El percentatge on la diferència entre homes i dones és major es dona en el primer tram de la carrera, entre els 25 i 30 anys, on el 66,7% són jutgesses i el 33,3%, jutges. En general, les magistrades superen en número als homes en tots els trams d'edat, a excepció de la franja entre els 61 i els 70 anys, on són 48 dones enfront de 52 homes; d'edat superior només hi ha un magistrat, que és home.
Augmenta vora un 10% la presència de magistrades en l'última dècada
En l'última dècada, a tot Espanya ha augmentat quasi un 10% el nombre de magistrades en els òrgans col·legiats (com el Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, els Tribunals Superiors de Justícia i les audiències provincials), fins a arribar al 42,3% del total, segons dades del CGPJ.
L'1 de gener de 2024 la carrera judicial estava integrada per 5.416 professionals de la judicatura, dels quals 3.101 són dones. Fa deu anys n'hi havia 2.661, d'acord amb l'últim informe sobre Estructura demogràfica de la Carrera Judicial.
Les dades reflecteixen que el nombre de magistrades en els òrgans col·legiats s'ha incrementat en quasi deu punts en l'última dècada. L'1 de gener del 2014 hi havia només 492 dones (el 32,7%), de les quals 284 estaven en Audiències Provincials, 176 en Tribunals Superiors de Justícia, 23 en l'Audiència Nacional i 9 en el Suprem.
Deu anys després, hi ha 676 dones (ja són el 42,3%), 433 d'elles en audiències provincials, 203 en Tribunals Superiors de Justícia, 28 en l'Audiència Nacional i 12 en el Suprem. La presència femenina en la carrera judicial ha augmentat un 7,1%.
Això sí, en el Suprem, el CGPJ precisa que cal tindre en compte que, des de l'entrada en vigor el 2021 de la llei que impedeix a l'òrgan de govern dels jutges nomenar altres jutges mentre no es renove, no es realitzen nomenaments discrecionals. Per aquesta raó, en els últims tres anys no hi ha hagut cap nova incorporació.
L'informe també exposa que les jutgesses i magistrades, malgrat continuar sent minoria en els òrgans col·legiats, són majoria en els òrgans unipersonals, excepte en els jutjats del mercantil i els del contenciós-administratiu, on representen el 44,2% i el 49,8% dels seus titulars, respectivament.