King Kong, la falla transgressora dels 80 que s'enfrontà a la JCF per portar al carrer els nous valors democràtics

Julio Tormo fon l'impulsor i alma mater d’aquella falla revolucionària de la Transició espanyola, que tan sols va durar tres anys (1978-1980), i que arreplega el documental 'Informe: La revolució King Kong'

Julio Tormo impulsà la falla King Kong

Cap a l’any 1978 i al barri de la Gran Via de València començava a alçar rebombori una falla i un grup de fallers i falleres. Molts no eren del barri, però sí amics d'un veí faller. El veí era Julio Tormo i alguns d'aquells amics i fallers eren Pilar Cano, Enrique Lucas i Alejandro Mañes. La falla s’anomenava King Kong. I els que la visqueren des de dins, com també els que ho feren des de fora, han dit que “va suposar una revolució total”. 

Era una “aposta marcada pel caràcter satíric de la festa” que “buscava portar a l’espai públic els nous valors de la transició i democràtics” han coincidit a dir els fallers de la King Kong, unes veus que ha arreplegat el documental Informe: La revolució King Kong, fet per Pau Martínez i Gabi Ochoa, amb guió de Carlos Aimeur i Gabi Ochoa. Un treball que conta una part de la història de les Falles de València i estrenat en À Punt Mèdia la nit de dilluns.

Com han explicat al programa radiofònic Podríem fer-ho millor els responsables del documental, "la falla King Kong va revolucionar els llibrets, la indumentària, també la música… Per exemple, en aquella falla ja no desfilaven els hòmens separats de les dones, desfilaven junts. Aconseguiren passar de ser una desfilada que semblava militar a una desfilada festiva. Ells van saber recuperar l’autèntic orgull faller”, però la Junta Central Fallera d’aquells anys no ho comprengué. 

La falla participava en tots els actes però a la seua manera. "Va representar una finestra per on entrava aire fresc després de la foscor que encara hi havia l'any 78". Com han coincidit a dir les veus consultades, "fon una esperança de llibertat". Però el seu esperit carnavalesc sembla que no va ser compartit ni comprés per moltes persones. L’alma mater de King Kong era el comunicador Julio Tormo. Definit com un “activista de les Falles, tenia molt clar els codis fallers que volia subvertir”, han dit d’ell els que el coneixen. 

Falla casolana feta per Julio Tormo a finals dels anys 70
Falla casolana feta per Julio Tormo a finals dels anys 70 / À Punt Mèdia

Julio Tormo ha recordat en el documental com l’any 1968 al col·legi El Pilar un grup de persones “organitzàrem una falla oficial. Una falla infantil. Crec que ha sigut l’única falla oficial promoguda des d’un col·legi”. Com ha contat Tormo, els va agradar tant el que havien aconseguit “que vam continuar a ma casa…”. I com eixe any la família de Julio Tormo s’havia traslladat a viure al carrer Salamanca. Fins allí va arribar aquella iniciativa de Julio Tormo.

Julio ha contat: “a mi m’agraden les Falles des de menut. Jo ja feia Falles en ma casa. Un any la fallera major era ma mare, un altre any una tia meua… A casa féiem la festa. Ma mare era molt consentidora. Jo tenia una habitació on feia la falla, retallava el cartó… jo ho feia tot”. En el documentat han entrevistat alguns dels ‘fallers’ d’aquella falla casolana. Enrique Lucas, un d'ells i president actual del grup Ediciones Plaza, ha explicat que “Julio en l'any 76 ja feia la falla a sa casa. I els ninots érem nosaltres. I ho feia molt bé, perquè ens reconeixíem. I el dia que començaven les Falles era quan ell cremava la seua”. 

Llibret colorit de la falla King Kong
Llibret colorit de la falla King Kong / À Punt Mèdia
El 19 de març, a les 10:50 h del matí, À Punt Mèdia tornarà a emetre el documental 'Informe: La revolució King Kong'

En el documental Julio ha descrit com era aquella festa a sa casa: “la festa era molt senzilla. Ma mare preparava una truita, pastissets i cadascú portava una botella per a beure. I el setze o dèsset de març cremàvem la falla davant del col·legi Maristes. Enrique Lucas ha inclòs: “Com cada vegada (la falla) era més gran, un any va decidir traure-la al carrer i fer-la oficial. Primer vam pensar que estava boig, però com les bogeries de Julio eren bogeries meravelloses”. El nom de la falla, King Kong, ve del primer ninot gran que tingué la falla, encara que oficialment el nom de la falla era Reina Na Germana-Jacinto Benavente. 

King Kong fon el primer ninot gran que va tindre la falla.
King Kong fon el primer ninot gran que va tindre la falla. / À Punt Mèdia

1980, l'any del caos

Foren tres anys de falla i l’últim any, 1980, en paraules de Julio Tormo, “va ser un caos”. Enrique Lucas ha relatat que la comissió va convidar una persona que es transvestia al passacarrer. “El dia que va vindre el travestí vestit de fallera, fins i tot la gent de la falla va dir que això ens perjudicaria”. La falla King Kong el ben cert és que anava a la seua. Fallers i falleres portaven colors de vestits que no eren els oficials. Uns colors amb els quals protestaven contra les imposicions. 

La Falla volia mostrar-se com una falla inconformista, davant de les altres conformistes. Així, mentre en la resta de comissions els hòmens anaven tots de negre, la desfilada de la falla King Kong estava plena de color, per exemple Julio Tormo vestia de groc. I la comissió anava acompanyada de la música tradicional valenciana de la dolçaina i del tabalet. 

Una de les falleres amb el convidat a la falla
Una de les falleres amb el convidat a la falla / À Punt Mèdia

I mentre les falleres de totes les comissions anaven amb jupetí negre, les de la falla King Kong portaven vestits colorits buscant la tradició, com hui dia fan la majoria de les comissions, ha explicat Tormo. Però l’últim any durant l’Ofrena la tensió va anar en augment. Hi hagué insults, tensió, crits. En opinió d’Enrique Lucas, les crítiques “podrien haver estat organitzades”. De camí a l'Ofrena, algunes persones del públic van agredir i tirar a terra alguns dels fallers. “Eren moments de molta tensió. Eren els anys de la transició i de lluita de banderes”, ha dit Julio Tormo.  “Aquella Ofrena per a mi va ser el moment més desagradable dels tres anys d’història de la falla”. 

Julio Tormo vestit amb saragüells acompanya Pili Cano.
Julio Tormo vestit amb saragüells acompanya Pili Cano. / À Punt Mèdia

Pots veure ací el programa sencer:

També et pot interessar

stats