L'acampada pel dret a habitatge continua, després de dos nits, amb voluntat de "resistir"

Els organitzadors confirmen la "decisió de resistir encara més" després de comprovar que "València no està en venda i té força per lluitar"

Acampada pel dret a l'habitatge a la plaça de l'Ajuntament de València / EFE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
20 d'octubre 2024 - 11:13 Actualitzat: 21 d'octubre 2024 - 15:00

Desenes de persones continuen acampades a la plaça de l'Ajuntament de València des de la manifestació de dissabte per a reclamar una vivenda digna, amb el lema “València s'ofega”. Els activistes volen que no s'apague la protesta i estan disposats a mantindre activa "la lluita contra l'especulació". Fa dos dies, de manera espontània, van alçar més de vint tendes de campanya mentre proferien lemes com "Si no tenim casa, ocuparem la plaça" i instaven la ciutadania a sumar-s'hi a través de les xarxes socials.

L'acampada continua des de llavors i s'ha ampliat més enllà de les 23 tendes originals, en una acció que evoca l'ocupació de l'espai públic durant les protestes del 15-M del 2011. Este dilluns els organitzadors han confirmat a les xarxes socials la voluntat de mantindre indefinidament la protesta.

"S'ha pres la decisió de resistir encara més i s'ha evidenciat que València no està en venda i té força per lluitar", es llig en un dels comunicats publicats pels organitzadors en xarxes socials, on han insistit en la crida a la ciutadania a participar-hi. Este dilluns han fet un "dinar popular" a les 14:00 hores i han convocat una nova assemblea participativa a les 18:00 h per a decidir el full de ruta de les protestes, inclosa la continuïtat o no de l'acampada, que segons expliquen es decidirà "dia a dia" en estes cimeres populars. Segons els activistes entrevistats per À Punt NTC, damunt de la taula hi ha l'objectiu de traslladar la protesta als barris i també valorar la possibilitat d'una vaga de lloguer, entre altres accions.

La Policia Nacional ha desplegat diverses unitats als voltants de la plaça, una presència que la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, ha explicat com a "preventiva" mentre els participants "mantinguen una actitud pacífica i no es comprometa l'orde públic". Bernabé ha recordat que l'espai està sota jurisdicció de l'ajuntament i que el seu ús, el "regula una ordenança municipal", per la qual cosa correspon al consistori decidir "si vol o no mantindre l'ocupació".

"L'acampada és només una imatge, però hi ha moltes altres maneres d'actuar. Veiem com en algunes ciutats es planteja una vaga de lloguer, que és un altre mode de lluita", explica Nacho, un dels organitzadors, sobre el possible recorregut de la protesta. Segons recorda, el problema de la vivenda contra el qual s'han rebel·lat "no sols afecta els joves, sinó que és un conflicte intergeneracional: el de la classe mitjana enfront dels rendistes, que volen fer negoci a través de menjar-se el sou de la gent treballadora, que de vegades dedica més de la meitat a pagar lloguer".

El col·lectiu de iaioflautes participa d'esta idea. Membres de la plataforma s'han acostat a la plaça este dilluns en solidaritat amb la protesta, que també els toca de prop. "És una lluita intergeneracional", ha destacat el portaveu, Carlos Rodríguez, "és impossible pagar un lloguer raonable per l'especulació amb els salaris i les pensions que hi ha". Rodríguez ha recordat la problemàtica de la gent major amb baixes pensions, particularment de les vídues, amb ingressos de 500 o 600 euros per a fer front al lloguer. "O pagues o menges. Amb moltes pensions no pots fer front a la llum, el butà o el gas", lamenta.

En imatge, les tendes de campanya des de les quals es manté la protesta, este dilluns
En imatge, les tendes de campanya des de les quals es manté la protesta, este dilluns / À Punt NTC

També a la plaça, Bru ha assenyalat la dificultat afegida que suposa trobar un lloguer per la discriminació de molts llogaters contra persones racialitzades o "no normatives". "Tinc trenta anys. M'he passat la vida compartint casa i ser trans m'impedeix que me'n lloguen una, és un impediment més. El problema de l'habitatge és molt interseccional i transversal amb altres opressions. Evidentment, és molt més fàcil si eres una persona rica, blanca, hetero, amb una corporalitat normativa que quan eres una dona trans", ha explicat.

El col·lectiu de iaioflautes s'ha acostat a la plaça, en solidaritat amb les persones acampades
El col·lectiu de iaioflautes s'ha acostat a la plaça, en solidaritat amb les persones acampades / À Punt NTC

En l'assemblea de diumenge, els convocants van decidir mantindre l'acampada i replicar les protestes als barris. "Encara és prompte per a concretar res. De moment, la gent ha continuat venint i es quedarà. Demà [per hui] veurem com va", va explicar una activista. El dia anterior, l'associació València no Està en Venda informava de la decisió d'acampar, després de la manifestació. "Per tal de donar continuïtat a les reivindicacions i lluita d'ahir, un grup de persones va acampar a la plaça de l'Ajuntament", va anticipar en un comunicat. "Hem resistit la nit i continuarem resistint durant el dia de hui", van afegir diumenge de matí. Des de l'associació, animen la gent a anar a la plaça i sumar-se a la lluita.

L'acampada, conseqüència de les manifestacions a València i Alacant

Milers de persones —15.000 segons delegació del govern i 50.000 segons els organitzadors— van eixir als carrers dissabte a la vesprada per a sumar-se a la manifestació convocada per la plataforma València no està en venda. La data rememorava la riuada del 1957 al Cap i Casal, una metàfora que es va fer servir també en el lema de la mobilització, "València s'ofega". Cinc columnes van recórrer la ciutat fins a les Torres dels Serrans, on una marxa unitària es va dirigir cap a la plaça de l'Ajuntament per a defendre el dret a l'habitatge, la protecció del territori i reclamar mesures contra la turistificació.

L'organització exigeix sis mesures urgents i marca un seguit d'objectius per a canviar la situació en els tres eixos: vivenda, territori i turisme. Quant a l'habitatge, demanen l'aplicació de la regulació del lloguer i que s'aturen els desnonaments sense alternativa habitacional. En relació amb la protecció del territori, rebutgen els canvis en la llei de l'horta i l'ampliació nord del port, del qual volen revertir el dic nord i la ZAL. El tercer punt és la turistificació, que relacionen amb la necessitat d'un decreixement d'esta activitat econòmica, "de la ciutat, del consum i de la contaminació". Les dos mesures que proposen són declarar el Cap i Casal zona tensionada pel que fa al lloguer i el turisme i prohibir els apartaments turístics.

A Alacant, vora un miler de persones —segons la delegació del govern— van participar en la manifestació convocada per la plataforma crítica amb el turisme Alacant, on vas? i el Sindicat de Barri de Carolines amb el lema "Cases per a viure, no per a especular". La marxa va eixir a les 19:00 hores de l'estació de Renfe amb les mateixes demandes que a València: el dret a l'habitatge, la defensa del territori i en contra de la turistificació.

També et pot interessar

stats