Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

L'acceleració dels ingressos posa en alerta les UCI

Només a l’octubre l'ocupació de les unitats de cures intensives s'ha disparat un 117%, però els hospitals hi veuen encara un "marge important".

VÍDEO | L'acceleració dels ingressos posa en alerta les UCI

La pressió hospitalària a la Comunitat Valenciana està en una pujada progressiva que va començar amb el final de les vacances d'estiu i que s'ha accelerat a l'octubre de manera preocupant, com a conseqüència de l'increment sostingut de contagis de la Covid-19. En les darreres 24 hores s'han afegit 1.066 positius al balanç i 19 defuncions, la xifra més alta des de finals d'abril. Només en aquest mes, l'ocupació de les unitats de cures intensives (UCI) s'ha disparat un 117%, en passar de 76 llits ocupats per pacients infectats amb el virus el dia 1 d'octubre a 165, segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat.

A hores d'ara hi ha 1.018 persones ingressades als hospitals valencians amb el virus. L'augment no dona treva a mesura que s'agreuja la segona onada de la pandèmia, però la situació encara està lluny de la que es va viure a principis d'abril, quan les UCI valencianes arribaren a tindre 386 malalts i se superaren les 2.000 hospitalitzacions. Encara no s'ha arribat a la saturació i hi ha un "marge important", però els professionals sanitaris ja han començat a mostrar-se preocupats per l'increment del ritme dels ingressos, a raó de dos diaris l'última setmana. Els hospitals ja s'estan preparant-se per al mes de novembre, quan s'espera que la situació empitjore, segons ha explicat a À Punt el doctor Álvaro Castellanos, vicepresident de la Societat de Medicina Intensiva i cap de l'Àrea de Medicina Intensiva de l'Hospital La Fe de València.

La principal preocupació a hores d'ara és que el perfil d'ingressat torna a ser una persona d'edat avançada amb patologies prèvies i símptomes greus, com ja passava a la primavera. Són pacients que habitualment necessiten ventilació mecànica i, com assenyala Castellanos, és precisament aquest factor el que pot provocar col·lapses en les UCI, per les estades tan llargues que comporta el procediment.

Segons ha pogut saber À Punt NTC ja s'estan vivint situacions complicades a l'Hospital Clínic de València, on els 32 llits disponibles en cures intensives i reanimació estan plens, no tots de malalts Covid.

A Elda i a Oriola, dos centres hospitalaris amb UCI de poca capacitat, ja s'han pres mesures per a evitar el col·lapse, com ara suspendre operacions no urgents o enviar malalts a altres centres. A Oriola, de fet, estan ocupats per malats de Covid-19 quinze dels dèsset llits disponibles per a cures intensives.

Una cosa semblant ocorre a l'Hospital de Sagunt, on han habilitat la zona de rehabilitació del gimnàs, i al de Gandia, que s'ha plantejat obrir una segona planta específica per a pacients amb coronavirus després de constatar un augment dels ingressos durant el cap de setmana. Els registres van a l'alça també en l'Hospital General d'Elx. Amb dos plantes per a malalts de Covid, ara estudien obrir-ne una tercera.

A hores d'ara, els hospitals valencians superen de vora un punt l'indicador de risc alt en l’ocupació de les UCI, que el Ministeri de Sanitat ha fixat en el 15%. Aquest nivell de gravetat implica que s'excedeix la capacitat de resposta en un escenari de transmissió comunitària no controlada i sostinguda. Tot i això, el paràmetre a la Comunitat Valenciana continua més de nou punts per sota de la mitjana estatal, que és del 25,04%. L'increment al territori, ha puntualitzat Castellanos, és "lentament progressiu" i està lluny de la tendència exponencial que hi ha en altres autonomies com ara Catalunya, Castella i Lleó o Madrid.

Saturacions puntuals

Des del sindicat d'infermeria Satse desmenteixen que les UCI valencianes estiguen en una situació de col·lapse, tal com han denunciat alguns sindicats. La secretària general, Mari Luz Gascó, recorda que en el pic de la primera onada s'arribà a habilitar un miler de llits de cures intensives, lluny del pic màxim d'ocupació de l'abril.

A l'Hospital de la Ribera, sindicats com ara CSIF parlen de situació límit. Denuncien el col·lapse del servei d'urgències i demanen reforços de personal per l'augment de la pressió assistencial conseqüència de la pandèmia. La direcció del centre però, parla d'increment puntual i assegura que aquesta setmana començaran les obres per a ampliar-ne la capacitat.

També et pot interessar