L’acompanyament psicològic, clau en els processos judicials per abusos sexuals a menors

Un juí molt dilatat en el temps pot agreujar l’estat psicològic o emocional de les víctimes

Carmen va ser víctima d'abusos sexuals per part del seu avi matern dels deu als catorze anys / À Punt NTC

Només un 15% dels casos d'abusos sexuals a menors es denuncien, i en el 90% de les ocasions l'agressor és de l'entorn de la víctima. Són dades d'un estudi de Save the Children en què s'han analitzat 400 sentències judicials, que destaca que la majoria dels casos s'han allargat més de dos anys en els tribunals. Un llarg procés que, segons els experts, pot agreujar l’estat psicològic o emocional de les víctimes, a les quals els costa encara més passar pàgina. 

Parlar obertament d'un cas d'abús sexual en què el botxí és un membre de la família, no és del tot habitual. De fet, la psicòloga Estefanía Cárcel assegura que en la majoria de les ocasions no es denuncia, i fins i tot ni ho traslladen a l’entorn més pròxim. “Les denúncies són la menor part dels casos que existeixen”, apunta.

El següent problema arriba quan aquestes denúncies s'allarguen massa en el temps i, segons Estefanía, les víctimes ho són per part doble, “perquè han de reviure de nou tot el que els ha ocorregut”. L’única part positiva, diu, és que parlar molt dels fets fa que el cervell ho processe més de pressa, “però depén de cada persona”. 

Costa fer el pas, perquè costa esborrar un sentiment comú a les víctimes. “La culpabilitat és l’emoció principal de les víctimes. Elles pensen que podrien haver fet alguna cosa més perquè no els passara (...) El treball dels psicòlegs és ajudar-los a acceptar i valorar les seues emocions”, manifesta la professional.

Carmen: “No he aconseguit tancar la ferida”

Un exemple és el de Carmen que, amb 26 anys, conta com va ser víctima d’abusos sexuals per part del seu avi matern dels deu als catorze anys. La jove ha hagut d’explicar fins a cinc vegades el tortuós procés pel qual va haver de passar: “No he aconseguit tancar la ferida”, lamenta. 

A poc a poc existeixen més mètodes perquè la víctima no torne a declarar, però des de Save the Children demanen més implicació en el procés. La tècnica d’Incidència Política i Social a la Comunitat Valenciana, Yohara Quílez, ha remarcat la importància que tant la Fiscalia com els equips tècnics que tracten amb els més menuts tinguen una formació especialitzada. 

També et pot interessar

stats