L'Aemet assegura que el risc de trencament de la presa de Forata es va comunicar tres hores abans de l'alerta

L'organisme acusa Mazón de manipular dades i d'haver-les tret de context en la compareixença a les Corts

Tasques de neteja per llevar el fang
Des de l'Aemet asseguren que van alertar sobre els perills de la DANA / Europa Press

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) acusa el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, de manipular les dades i d'haver-les tret de context en la compareixença que va fer divendres a les Corts per a explicar la seua gestió de la DANA que va assotar la Comunitat Valenciana el 29 d'octubre.

Des de l'organisme apunten que el Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) va abordar la possibilitat que la presa de Forata es trencara a les 17:30 h del 29 d'octubre, dia de la DANA; prop de tres hores abans que la Generalitat activara l'avís massiu a la població als mòbils a través del sistema ES-Alert, que acabaria arribant a les 20:11 h.

L'Aemet ha fet este aclariment després que el president de la Generalitat diguera que va decidir desplaçar-se al Cecopi quan se'l va advertir del risc en la presa. Hi arribaria passades les 19:00 h. També va dir que el risc "imminent" de trencament de Forata, i no un altre motiu, va ser el que va portar a recórrer al sistema ES-Alert i que a les 20:00 h d'eixe dia, poc abans que s'activara, el secretari d'estat de Medi Ambient va dir a la consellera de Justícia i Interior que no es podia garantir que la presa de Forata resistira.

No obstant això, fonts de l'Aemet consultades per À Punt indiquen que poc abans de les 17:30 h s'aborda la situació de Forata i que a les 17:36 h s'alerta ja d'un possible trencament. En eixe moment, Carlos Mazón dinava amb una periodista.

No es va prendre cap decisió entre les 17:00 h i les 19:00 h

Estes mateixes fonts, presents en la reunió del Cecopi del 29 d'octubre, apunten que no es va prendre cap decisió entre les 17:00 h i les 18:00 h, i es va interrompre la reunió des de les 18:00 fins a les 19:00 h. Va ser a les 19:10 h, segons Aemet, quan es va posar sobre la taula la possibilitat de llançar una alarma ES-Alert a la població. Finalment, l'avís massiu arribaria a les 20:11 h.

Fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic assenyalen que entre les 17:00 i les 18:00 h ja s'havien activat les alertes hidrològiques per desbordament del barranc del Pedrís, riu Magre, riu Xúquer i la presa de Forata, perquè es coneixia que la situació era molt greu.

Núñez va alertar del risc de la situació el 29 d'octubre

A més, a les Corts el cap del Consell va justificar part de la seua intervenció a partir de la informació facilitada pel cap de Climatologia de l'Aemet a la Comunitat Valenciana, José Ángel Núñez, en la televisió d'À Punt. El climatòleg va assegurar en el programa Bon dia, Comunitat Valenciana que la tempesta es desplaçaria cap al nord i que els avisos podrien decaure a partir de les 18:00 h, però sense donar-ho per descomptat, demanant precaució i subratllant la necessitat de mantindre's informat de l'evolució de les precipitacions.

Núñez també va deixar clar immediatament després que l'aigua acumulada en rius i barrancs terra endins suposava una situació de gran risc. "En el litoral no està plovent i això pot generar confiança. Situacions de gota freda com la que estem vivint hui són les més perilloses, perquè quan plou en serres i muntanyes, els rius, les rambles i els barrancs arriben molt crescuts en zones on no està plovent i podem minimitzar el risc", assegurava Núñez.

180 mm: el llindar a partir del qual s'activa l'avís roig

A més, fonts de l'Aemet també han desmentit les paraules de Mazón amb què assegurava que l'organisme públic havia pronosticat un màxim de 180 litres per metre quadrat durant la jornada. Segons expliquen des de l'Aemet, els 180 mm no feien referència a la màxima acumulació prevista, sinó al llindar a partir del qual s'activa l'avís roig, cosa que no vol dir que siga el màxim d'aigua que s'espera.

El Pla Meteoalerta de l'Aemet estableix que, quan s'activa l'avís de nivell roig, el perill és extraordinari i els béns i la població vulnerables o en zones exposades podrien patir impactes molt greus o catastròfics. Talment, recomana a la població que prenga mesures preventives i actue segons les indicacions de les autoritats, que es mantinga informada de la predicció meteorològica més actualitzada i que no viatge llevat que siga estrictament necessari.

Respecte als llindars, canvien geogràficament. Per a la Comunitat Valenciana, l'Aemet estableix l'avís groc quan les previsions superen els 60 l/m² en dotze hores; el taronja quan se sobrepassen els 100 l/m², i el roig amb 180 l/m².

També et pot interessar

stats