Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

L’Aemet estima que l'estiu del 2022 és 'el més càlid' en els últims 106 anys

L’organisme augura que la temperatura d’aquest estiu serà habitual en l'entorn geogràfic a mitjan segle XXI

Dues persones es refresquen en una font del centre de València / Ana Escobar (Efe)

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) creu "bastant probable" que l'estiu del 2022 siga "el més càlid" de la sèrie històrica, que va començar a registrar-se el 1961. Fins i tot considerant reconstruccions climàtiques realitzades a partir de dades històriques, seria l'estiu amb la temperatura mitjana més alta.

Aquesta és la principal conclusió que es desprén d'un article publicat en el blog oficial d'aquest organisme. Amb els estudis elaborats, no hi ha precedents d'un estiu tan càlid com l'actual en els últims 106 anys, “com a mínim”.

L'article recorda que el juny i el juliol van ser els mesos més càlids des que hi ha registres, superant el del 2015. A més, la primera quinzena d'agost del 2022 ha sigut la segona més càlida de la sèrie, superada només per la del 2003. De fet, el mes de maig passat, les temperatures se situaven per damunt del que és normal a Espanya.

Si bé s’han produït diversos episodis càlids i freds des de l'1 de maig al nostre país, en conjunt les temperatures de maig a juliol han sigut més càlides que el 60% dels estius a Espanya des de 1961.

Onades de calor més dures

La primera onada de calor va començar l'11 de juny. No hi havia una onada tan primerenca des de l'11 de juny del 1981. La segona va ser l'onada de calor més intensa registrada fins ara a Espanya, amb quaranta províncies afectades, i va durar díhuit dies. És la segona més llarga després de la de juny i juliol del 2015, que va durar 26 dies. 

Calfament del Mediterrani

Les aigües superficials de la mar han registrat temperatures clarament superiors a les normals. Des del 12 de juliol, estan molt prop o per damunt dels valors extrems de la sèrie. L'Aemet assenyala que també es pot parlar d'una onada de calor marítima en els períodes de més de cinc dies amb la temperatura de l'aigua entre el 5% dels valors més alts registrats.

Calor i sequera

Juntament amb la calor, els tres últims mesos i mig han sigut els més secs almenys des del, 1950. Tots dos fenòmens units, calor i sequera, han propiciat un ambient molt favorable a l'aparició i propagació de voraços incendis forestals, ja que les temperatures han sigut molt altes, la humitat relativa molt baixa (especialment en els episodis d'onada de calor) i el combustible (vegetació) estava molt sec.

La institució afig que les precipitacions són molt escasses i, quan han caigut, ha sigut en forma de tempestes, esclafits com en el Medusa Festival de Cullera, i abundant aparell elèctric, també capaç de generar incendis.

L'Aemet conclou que l'estiu del 2022 és un avís, o un avanç, de la mena d'estiu que serà habitual en l'entorn geogràfic a mitjan segle XXI. “Estius com el del 2003 o el del 2022, els més extrems fins hui, seran molt més freqüents fins i tot en un escenari moderat d'emissions, una nova normalitat climàtica amb la qual ja s'està començant a conviure”, conclou l'article.

També et pot interessar