Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

L'Agència Valenciana de la Innovació finança un sistema de reciclatge d'envasos de plàstic amb insectes

Diversos tipus de larves d'insectes com llagostes, arnes i escarabats permeten accelerar la degradació del polietilé, el PET i el poliuretà

Usen les larves per a reciclar els anomenats envasos multimaterial

L’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) de la Generalitat ha finançat el desenvolupament d’ENTOMOPLAST, un nou sistema de reciclatge d'envasos multicapa que utilitza insectes per a accelerar la degradació. 

L'acció de les larves, en combinació amb els microorganismes presents al seu intestí, facilita el tractament de les làmines de plàstic i contribueix a la valorització posterior.

És una solució innovadora que evitarà que gran part d'aquests residus acaben en una planta d'incineració o depositats en l'abocador per la complexitat tècnica i l'elevat cost del reciclatge.

La iniciativa ENTOMOPLAST està coordinat per l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), un centre d'investigació de titularitat mixta entre la Universitat de València i el CSIC, i té la participació de l'Institut Tecnològic del Plàstic, Aimplas, i de l'empresa Darwin Bioprospecting Excellence.

Aquest és un dels projectes estratègics en col·laboració que van resultar beneficiaris en l'última convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva de l’AVI, amb un import total pròxim a 530.000 euros.

ENTOMOPLAST explora l'ús de diversos tipus de larves d'insectes com llagostes, arnes i escarabats i dels microorganismes presents a l'intestí d'aquests animals per a accelerar la degradació del polietilé, el PET i el poliuretà, amb la finalitat de fer viable la valorització dels envasos multicapa.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha subratllat que aquest projecte s'alinea amb l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana i que recull com a eixos d'actuació tant “l'increment de la qualitat de vida, com el desenvolupament de productes innovadors amb incidència en l'hàbitat i el seu entorn".

El vicepresident executiu de l’AVI, Andrés García Reche, ha recalcat que és una iniciativa clau per a complir amb els objectius de reciclatge que ha establit la Comissió Europea per al 2030, que “solament seran assolibles amb la conjunció d'universitats, centres tecnològics i d'investigació i empreses".

El projecte també connecta amb les conclusions del Comité d'Innovació Especialitzat en Economia Circular, que situava com a dos dels desafiaments prioritaris tant la fabricació de béns més sostenibles mitjançant el desenvolupament i aplicació de processos que acceleren la degradació dels materials plàstics, com la valorització més eficient dels residus mitjançant tècniques de reciclatge terciari.

Canvi climàtic

També et pot interessar