L’aigua de l’Albufera de València té un inusual to marró

Les primeres investigacions apunten a la reacció protectora d’una alga per les altes temperatures de l’estiu

Un microbacteri natural tiny de color rovell l'aigua de l'Albufera de València / À Punt NTC

Si han visitat l’Albufera de València en els últims dies, hauran observat una peculiar imatge: l'aigua, habitualment d’un to verd cridaner i fluorescent, està ara d'un color rogenc, com de rovell. No està bruta, ni de bon tros. És l'acció d'un dels cianobacteris que estan especialment actius al llac des de fa dues setmanes. 

Segons la Universitat de València, que n'ha analitzat els nivells d'oxigen, salinitat i el pH, es tracta d’un procés de regeneració natural. Els resultats són normals per a un llac sobrealimentat de contaminants, acumulats durant dècades, que provoquen el creixement d'algues.

Aquests organismes vegetals alteren el color de l'aigua i impedeixen el pas de la llum. Així ho mostra també un estudi previ de la Conselleria de Medi Ambient. Les anàlisis han detectat la presència de pigments taronja en els organismes que viuen a l'aigua. Els investigadors pensen que el canvi de tonalitat podria ser per una protecció solar que desenvolupat l'alga a causa de les altes temperatures de l'estiu, que s'estenen encara fins a octubre. S'allarga l'època de l'any en què l'aigua de l'Albufera està habitualment més fosca.

Un altre bon indicador és la diversitat d'espècies de zooplàncton, que no es detectava des de mitjan segle passat. La recuperació de la salut de l'Albufera depén de la qualitat de l'aigua que hi arribe. Tot apunta que, en uns dies, l'Albufera recuperarà el seu aspecte habitual.

També et pot interessar

stats