L'Ajuntament d'Alacant sol·licita al TSJCV la nul·litat de la llicència dels macrodepòsits del port

El consistori justifica esta petició en "l'interés general, la protecció del medi ambient i el principi de prevenció"

Port d'Alacant
Dàrsena del port d'Alacant / Ajuntament d'Alacant

L'Ajuntament d'Alacant ha presentat este dijous en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) un escrit en què sol·licita un incident de nul·litat contra la sentència ferma que va reconéixer l'abril del 2024 a l'empresa XC Business 90 SL (per silenci administratiu positiu) la llicència ambiental per a instal·lar una planta d'emmagatzematge de combustible en terrenys del port de la ciutat. A més, el consistori demana que se suspenga l'execució d'esta resolució mentre es resol l'incident de nul·litat.

El projecte contempla la instal·lació per fases de díhuit depòsits d'emmagatzematge de combustible i fa deu anys que intenta instal·lar la terminal per a la distribució de carburant, però tant el consistori com diferents associacions veïnals hi estan en contra. En l'escrit, argumenta que "la sentència no ha tingut en compte la inconstitucionalitat de l'article de la llei autonòmica que establia este silenci positiu en llicències ambientals". També sosté que "el TSJCV va ometre en la sentència respostes a qüestions fonamentals per al procés, plantejades per l'Ajuntament d'Alacant".

En esta línia, basa la seua petició de nul·litat "en la vulneració del dret fonamental a la tutela judicial efectiva, garantit en l'article 24.1 de la Constitució espanyola, per la no aplicació de la inconstitucionalitat decretada pel Tribunal Constitucional (TC) del silenci positiu per a llicències ambientals en la llei valenciana, pendent el procés, i per incongruència omissiva, causant d'indefensió".

"Danys irreparables en el medi ambient"

L'Ajuntament argumenta, d'una banda, que la sentència ferma dictada en el recurs d'apel·lació 229/2022 per eixa mateixa sala "vulnera el dret fonamental a la tutela judicial efectiva, garantit en l'article 24.1 de la Constitució espanyola, ja este tribunal ni aplica ni considera en el procés que estava en tramitació, sense haver-hi sentència ferma amb efectes de cosa jutjada, els efectes de la sentència del TC 76/2022, de 15 de juny de 2022, per la qual es declara la inconstitucionalitat i nul·litat de l'apartat dos de l'article 60 de la Llei 6/2014, de 25 de juliol, de prevenció, qualitat i control ambiental d'activitats a la Comunitat Valenciana, que establia el silenci positiu per falta de resolució expressa en les llicències ambientals".

Igualment, sol·licita "la suspensió de la sentència ferma dictada", argumentant que ha d'executar-se en dos mesos, "la qual cosa implica que tal termini es compliria durant la tramitació d'este incident amb tota probabilitat" D'esta manera, s'entén que "la transcendència dels drets fonamentals afectats faria que la reparació resultara inoperant per tardana, una vegada dictat l'acte administratiu de concessió de la llicència ambiental en execució de la sentència dictada", la qual cosa podria derivar en un "perjudici irreparable".

L'Ajuntament justifica esta "transcendència" en "l'interés general, la protecció del medi ambient i el principi de prevenció", ja que "el silenci positiu declarat per la sentència no assegura la realització dels controls previs a l'inici de l'activitat i pot donar lloc a danys, si és el cas, irreparables, al medi ambient", conclouen.

També et pot interessar

stats