L’Ajuntament de Sueca vol donar un ús cultural i didàctic a l'antic molí d’arròs de la Vila
L'objectiu és recuperar-lo tal com estava a principi del segle XX i després convertir-lo en un museu o escola de cuina, per a la qual cosa necessiten fons públics o privats
El Molí de la Vila, un dels molins de principi del segle XX en millor estat i de majors dimensions d'Europa, està ubicat a la localitat de Sueca, a la Ribera Baixa. Ara l'Ajuntament vol que les instal·lacions incloguen un museu de l'arròs o una escola de cuina, però es necessiten molts recursos per a les obres de condicionament.
Les grans dimensions de l'edifici, ubicat a Sueca, parlen d'un passat d'esplendor. A principis del segle XX va gaudir de les tecnologies més modernes destinades a la producció de l'arròs. El moliner Joan López ha explicat a À Punt que abans hi havia molts molins a la comarca, però ara només hi queda aquest.
Carme Pérez, regidora de Medi Ambient de Sueca, ha explicat que un molí com aquest, amb tan bon estat de conservació de l'edifici i de la maquinària, només se'n troba un altre a Alemanya. "És el molí millor conservat d'Europa i molt avançat per a l'època".
El molí va quedar inactiu als anys seixanta del segle XX. Actualment, és propietat de l'Ajuntament de Sueca, que té molts projectes per aprofitar l'espai com ara un museu de l'arròs o una escola de cuina. Carme Pérez, regidora de Medi Ambient de Sueca ha explicat que necessiten inversors i preferirien que foren públics. L'objectiu es restaurar-lo i recuperar-lo tal com estava en l'època. El molí ha passat per diverses fases de restauració i es troba a l'espera de més inversions per a poder continuar-les.
La principal força motriu del molí era l'aigua del Xúquer traslladada fins a Sueca gràcies a una séquia. Es tractava d'un gran molí per una gran producció d'arròs. Des de Sueca s'abastia pràcticament a tota Europa durant la Primera i Segona Guerra Mundial, als dos bàndols de guerra, ha explicat Joan López.