L'Ajuntament de València i la Generalitat organitzen una festa de l'Orgull LGTBIQ+
El divendres 21 de juny, i sense la participació de les principals associacions LGTBIQ+, la plaça de l'Ajuntament acollirà actuacions musicals i un festival de DJ posterior a la lectura del pregó per part de la cantant Rosa López
L'Ajuntament de València ha presentat este dilluns als jardins de Monfort la campanya oficial dissenyada per a commemorar el Dia Internacional de l'Orgull a la ciutat, que enguany està marcat pel conflicte entre institucions i organitzacions LGTBIQ+.
El consistori ha destacat que este espai simbolitza "la llibertat per a estimar d'este Ajuntament i d'esta ciutat". "Ací es casen els valencians amb qui volen", ha destacat l'alcaldessa, María José Catalá, que ha ressaltat el compromís de l'actual govern municipal "perquè València és una ciutat acollidora, tolerant, que defén la diversitat i celebra el dret a estimar lliurement".
En l'àmbit gràfic, la campanya s'ha inspirat en el pasdoble València del mestre José Padilla, en una picada d'ullet a la ciutat de les flors, la llum i l'amor. La bandera LGTBIQ+ que es mostra és una versió actualitzada que inclou les persones trans, racialitzades i intersexuals.
El consistori ha anunciat que les biblioteques municipals exposaran "obres vinculades amb el col·lectiu LGTBI+" i que l'Associació de Comerciants del Centre Històric adornarà els aparadors amb els colors de la campanya.
“Estem entregant uns vinils perquè els comerços de la ciutat LGTBI-friendly els col·loquen als establiments, contribuint així a donar color i visibilitat a una data tan important”, ha explicat Catalá.
En la programació destaca el divendres 21 de juny, data en què es concentraran les celebracions. A partir de les 20:30 hores a la plaça de l'Ajuntament, la cantant Rosa López llegirà el pregó. Després, hi haurà un castell diürn, actuacions musicals i un festival de DJ organitzat per l'Ajuntament i la Generalitat.
Una setmana més tard, el dia 28, les principals associacions LGTBIQ+ organitzaran una marxa reivindicativa per la ciutat que acabarà a la plaça de l'Ajuntament amb una concentració protesta i sense la tradicional festa.
"És escandalosa l'apropiació"
Des de l'oposició en el consistori, l'edil de Compromís Lluïsa Notario ha assenyalat que "és escandalosa l'apropiació de l'Orgull per part del PP, com ja ha fet amb els Gay Games". Notario ha assegurat que "ha quedat patent de nou que el que vol fer Catalá amb les persones LGTBI és caixa, mentre criminalitza i desprestigia les entitats, i tracta d'intervindre-les per a després deixar-les fora". Per al partit, "és una clara suplantació del paper de les entitats LGTBI de la ciutat i una usurpació del treball que fan".
Notario ha censurat, a més, que el PP aposte per "retallar" drets "mentre fa accions on només hi ha colorins, purpurina i eslògans buits de contingut reivindicatiu".
"Contraprogramar"
Per part del PSPV-PSOE, Borja Sanjuán ha criticat la campanya del "govern de Catalá per a contraprogramar els actes de l'Orgull organitzats pel col·lectiu LGTBI". Sanjuán ha denunciat el que consideren "un nou atac als col·lectius LGTBI de València a compte de la campanya institucional de l'Ajuntament, que utilitza el terme 'tolerància' en lloc de 'respecte'".
A més, el portaveu socialista ha considerat que eixa campanya busca "tapar la reivindicació de l'Orgull que organitzen tots els anys les associacions LGTBI i que enguany, per primera vegada, no comptarà amb suport institucional". Ha afirmat que "ha presentat una contraprogramació". L'edil ha agregat que "per primera vegada, l'Ajuntament no solament no se suma als actes dels col·lectius LGTBI, com Lambda, sinó que els contraprograma i organitza una festa el dia 21, per a evitar que el protagonisme el tinga la reivindicació del dia de l'Orgull, el 28".